Cum ar putea vinul roșu să-i ajute pe oameni să trăiască mult timp pe Marte. Descoperirea uimitoare făcută de o cercetătoare

Stefan Daniel 01.08.2019, 14:20
Cum ar putea vinul roșu să-i ajute pe oameni să trăiască mult timp pe Marte. Descoperirea uimitoare făcută de o cercetătoare

O cercetătoare este convinsă că a descoperit secretul supraviețuirii în condiții optime pe Marte, atunci când omul va seca Pământul complet de resurse și va trebui să se mute pe altă planetă. Secretul ar putea fi vinul roșu. Sună bine? Cu siguranță, însă există și un mare DAR, ca în orice teorie științifică încă netestată și pe oameni, în condițiile vizate.

Oamenii de știință din domeniul aerospațial caută cu înfârjire modalități prin care s-ar putea crea condițiile optime pentru supraviețuirea omului pe Marte. După ce omul a pășit pe Lună, următorul țel este să ajungă și pe Planeta Roșie. Nu doar că încă nu suntem capabili de o asemenea realizare, dar unii sunt convinși că vom și locui, cândva, pe Marte, așa cum o faci aici, pe Terra. Întreabă-l pe Elon Musk și aproape că o să-l crezi că așa va fi.

Evident, sunt o mulțime de probleme pe care omul le are pe Planeta Roșie și care-i pun în pericol supraviețuirea. Cea mai evidentă este lipsa oxigenului. Dar, în loc să se ocupe de cea mai urâtă problemă, o cercetătoare dă atenție unei probleme mai…presante…la propriu, și anume gravitația.

Cum te-ar putea ajuta vinul roșu să supraviețuiești pe Marte, fără să te usuci pe picioare

Cum ar putea vinul roșu să-i ajute pe oameni să trăiască mult timp pe Marte. Descoperirea uimitoare făcută de o cercetătoare
Păcat că nu merge și cu bere

Pe Marte, forța gravitațională este mult mai mică decât valoarea celei de pe Pământ. După cum s-a văzut la astronauții care au efectuat misiuni în spațiu, lipsa gravitației afectează organismele vii, chiar și pentru o perioadă scurtă de timp, cum ar fi 10 zile. Pe Planeta Roșie, există gravitație, dar e insuficientă față de mediul în care suntem noi obișnuiți. Acest fenomen duce la scăderea densității musculare și osoase, iar efectele pot fi ireversibile, la o expunere prelungită la un mediu anost precum cel marțian.

Cercetătoarea Marie Mortreux, de la Harvard, a descoperit că substanța numită resveratrol, ajută mamiferele să-și mențină un tonus muscular în parametri optimi în condiții de gravitație scăzută. Resveratrolul se regăsește în cantități mari în coaja strugurilor negri și, implicit, în vinul roșu. Este un antioxidant natural care, în cantități responsabile, aduce multe beneficii organismului și aici, pe Terra (bun pentru inimă, circulația sanguină, ficat, chiar și în prevenirea cancerului).

Cercetătoarea n-a folosit vin roșu pe șoarecii de laborator pe care s-a făcut experimentul, ci resveratrol extras deja din alte alimente, adică supliment alimentar, iar rezultatul s-a ridicat la înălțimea așteptărilor.

Știm că funcționează pe șoareci, dar nu știm dacă funcționează și pe oameni, pentru că nu ai voie să faci experimente pe oameni, cu toate că noi vom fi cei trimiși în spațiu. De asemenea, consumul de alcool este interzis la bordul capsulelor spațiale, navelor și stației spațiale, din motive evidente. Totuși, poate că oamenii viitorului, care vor trăi pe Marte, își vor lua zilnic suplimentul de vin roșu, așa cum îl iei aici pe Pământ. Acolo, o să ai un motiv în plus.

Urmăriți Impact.ro și pe