De ce nu este bine să întorci friptura cu furculița în tigaie. Greșeala care strică toată rețeta

Cătălina Burghelea 09.11.2021, 13:01
De ce nu este bine să întorci friptura cu furculița în tigaie. Greșeala care strică toată rețeta

Un bucătar celebru dezvăluie greșeala care strică orice friptură. „Își pierde tot sucul”, este de părere chef Antonio González de las Heras.
Specialistul culinar explică trucurile pentru ca antricotul de vită sau porc să fie fraged, suculent și delicios.

Cum se prepară corect friptura

Antricotul de vită sau porc este unul dintre cele mai consumate alimente, nu doar pentru nutrienții pe care îi furnizează, ci și pentru versatilitatea și ușurința în preparare. Aroma sa intensă înseamnă că nu are nevoie de multe condimente sau de o preparare elaborată.

Secretele unui chef faimos

Numele său vine de la francezul „entrecôte” și este destul de popular în gastronomia europeană sudică, carnea de vită, porc și miel fiind cele mai consumate. Este o bucată de carne situată între coaste care poate fi gătită în mii de moduri: la grătar, tigaie, copt sau cu sos. Bucătarul spaniol Antonio González de las Heras dezvăluie trei moduri de a găti antricotul, astfel încât să fie fraged, suculent și savuros.

Antricotul este una dintre bucățile de carne preferate de cei mai mulți carnivori. Bine făcut sau în sânge, este de obicei suficient cu niște ciuperci de sezon, mazăre, cartofi prăjiți sau copți sau, de ce nu, niște sparanghel sălbatic.

Cele mai mari greșeli care strică toată rețeta

De asemenea, poate fi pur și simplu condimentat cu ierburi, în special mielul, cu mult mai mult mușchi și grăsime. Spre exemplu, putem alege cimbru, rozmarin, busuioc, mentă, coriandru sau foi de dafin uscate, ne recomandă bucătarul de la Zamorano, Antonio González de las Heras. Pe lângă toate acestea, cheful mai are un pont: o lămâie tăiată în sferturi așezată sub carne în timp ce se prăjește, astfel încât să împrumute o ușoară aromă de citrice.

De ce nu este bine să întorci carnea cu furculița în tigaie

În ceea ce privește greșelile pe care le facem atunci când pregătim antricotul, bucătarul de las Heras spune că sunt două. Cantitatea de sare si ustensilele din argint pe care le folosim pentru a întoarce friptura în tigaie pot strica toată rețeta. Pentru ca antricotul să nu-și piardă sucul în timpul gătirii, specialistul recomandă să îl întoarcem cu un clește, și nu cu furculița. Iar asezonarea cărnii să o facem la final, mai ales dacă este grunjoasă sau fulgi. Odată pregătit, este mai bine dacă îl lăsăm să se odihnească cinci minute înainte de a-l pune în tigaie.

Secretul pentru o friptura de miel care se topeste in gura

Cum se face un antricot de miel

Primul lucru pe care trebuie să-l facem este să scoatem carnea din frigider și să o lăsăm să se odihnească 10 minute, ca să se încălzească. Putem găti antricotul după oricare dintre aceste trei moduri: la grătar, la cuptor sau la tigaie, în porții pentru 1-2 persoane.

La grătar

Pasul 1: Așază bucata de carne pe grătar, la aproximativ 20-25 cm de jar.

Pasul 2: Frige pe fiecare parte aproximativ 6-8 minute, în funcție de cum preferi să fie carnea (făcută sau mai în sânge). În timp ce se prăjește antricotul, așază în lateral legumele alese ca garnitură, astfel încât să se gătească în același timp.

Pasul 3: Ia carnea de pe grătar și servește.

La cuptor

Pasul 1: Preîncălzește cuptorul la 180 de grade.

Pasul 2: Unge carnea cu ulei de măsline, cimbru și oregano, pentru o notă mai mediteraneană.

Pasul 3: Odată ce cuptorul ajunge la temperatura dorită, pune antricotul de miel într-o tavă de copt, lăsând spațiu suficient pentru a pune și legumele alese ca garnitură.

Pasul 4: Prăjește la cuptor în același timp cu legumele, punând deasupra partea cea mai grasă, la 180º, timp de 20-35 de minute, în funcție de cum îți place carnea.

Pasul 5: Scoate din cuptor și servește.

La tigaie

Pasul 1: Încinge tigaia și adaugă un strop de ulei de măsline.

Pasul 2: Unge carnea cu ulei de măsline, cimbru și oregano.

Pasul 3: Așază antricotul în tigaie și prăjește fiecare parte, pentru aproximativ 10-12 minute la foc mediu.

Pasul 4: Prepară legumele alese ca garnitură în același timp în tigaie.

Pasul 5: Scoate din tigaie și servește.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...