Ce urmează să se întâmple cu Blue Air. Compania de zbor românească are grave probleme financiare

Raluca Juncu 06.07.2020, 14:04
Ce urmează să se întâmple cu Blue Air. Compania de zbor românească are grave probleme financiare

Blue Air, una din cele mai importante companii de aviație din România, cu capital privat românesc, se onfruntă cu situații din ce în ce mai incerte din punct de vedere economic. Pandemia de COVID-19 a afectat major sectorul turistic și, odată cu acesta, și pe cel al aviației.

Blue Air a intrat în proceduri similare insolvenței

În așteptarea împrumutului de 65 de milioane de euro din partea Guvernului și aprobat de Comisia Europeană, reprezentanții Blue Air a intrat într-o formă asemănătoare insolvenței, potrivit mai multor informații apărute în mass-media.

„Admite cererea debitorului BLUE AIR AVIATION SA. În temeiul art.23 alin.1 din Legea nr.85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă deschide procedura de concordat preventiv a debitorului BLUE AIR AVIATION SA. În temeiul art.23 alin. 2 din lege desemnează administrator concordatar provizoriu pe KPMG RESTRUCTURING SPRL. Executorie. Cu drept de apel în termen de 7 zile de la comunicare. Cererea de apel se va depune la Tribunalul Bucureşti secţia a VII-a civilă. Judecată în camera de consiliu şi pronunţată în şedinţă publică, azi, 06.07.2020”, se arată în decizia instanţei, potrivit Libertatea.

Ce este concordatul preventiv?

Potrivit Legii nr. 381/2009, art. 3 lit. d), „concordatul preventiv se definește ca fiind un contract încheiat între debitor, pe de o parte, şi creditorii care deţin cel puţin două treimi din valoarea creanţelor acceptate şi necontestate, pe de altă parte, prin care debitorul propune un plan de redresare a întreprinderii sale şi de acoperire a creanţelor acestor creditori împotriva sa, iar creditorii acceptă să sprijine eforturile debitorului de depăşire a dificultăţii în care se află întreprinderea debitorului”.

Spre deosebire de insolvență, în cazul concordatul preventiv există posibilitatea ca debitorul să poată negocia cu majoritatea creditorilor modalitățile si termenele de acoperire a creanțelor care să permită companiei în cauză să meargă pe o redresare economică.

Blue Air este implicată recent într-un scandalul în contextul numeroaselor zboruri anulate din ultimele zile. Compania  are de plătit celor care au rezervat bilete și nu au mai zburat aproximativ 20 de milioane de euro. Mai mulți români s-au plâns șu au făcut reclamații către companie pentru că nu și-au mai primit banii înapoi în urma anulării mai multor zboruri.

În prezent, peste 90% din angajații companiei se află în șomaj tehnic. În martie mai puțin de 30% din personalul a continuat să zboare.

Sursa foto: Faebook/ Blue Air

Urmăriți Impact.ro și pe