Ce trebuie să faci ca să îți iei banii pe orele suplimentare de la serviciu. Există o limită de timp

Badea Violeta 01.07.2021, 17:24
Ce trebuie să faci ca să îți iei banii pe orele suplimentare de la serviciu. Există o limită de timp

Fie că ne convine, fie că nu ne convine, Codul Muncii se modifică în fiecare lună, iar ca angajat este bine să te documentezi pentru a te asigura că angajatorul urmează o procedură corectă. Iată ce trebuie să faci ca să îți iei banii pe orele suplimentare de la serviciu. Există o limită de timp!

Ce trebuie să faci ca să îți iei banii pe orele suplimentare de la serviciu

De multe ori se întâmplă să nu reușim să terminăm la timp toate proiectele pe care le avem de finalizat și avem nevoie de câteva ore în plus. Din acest motiv, mulți dintre noi suntem nevoiți să lucrăm ore suplimentare pentru a preda totul la timp. De asemenea, există cazuri în care angajatorul solicită să lucreze peste program pentru a câștiga mai mulți bani. Dacă e să facem o scurtă definiție, orele suplimentare reprezintă orele lucrate de un angajat în afara programului normal de lucru.

De regulă, timpul de muncă se încadrează la 8 ore și în acea perioadă salariatul prestează munca și se află la dispoziția angajatorului. Acesta trebuie să ducă la bun sfârșit toate sarcinile și atribuțiile, potrivit prevederilor contractului individual de muncă, contractului colectiv de muncă aplicabil sau ale legislației în vigoare. Plata orelor suplimentare diferă în funcție de companie. Conform articolului 122 din Codul muncii, orele suplimentare se compensează cu ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.

De asemenea, salariatul are dreptul la ore libere după efectuarea muncii suplimentare. Există și o excepția de la această regulă. Se pot acorda ore libere plătite în avans, dar numai în situația în care angajatorul își reduce temporar activitatea, iar recuperarea acestora se face în cel mult 12 luni.

Ce trebuie sa faci ca sa iti iei banii pe orele suplimentare de la serviciu
Ce trebuie sa faci ca sa iti iei banii pe orele suplimentare de la serviciu

Există o limită de timp

Articolul 123 din Codul Muncii spune că salariatul va beneficia de plata orelor suplimentare de muncă prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia în cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul legal de 60 de zile calendaristice. Menționăm că sporul aferent plății orelor suplimentare nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.

O altă prevedere importantă este aceea că salariatul are dreptul la acordarea sporului doar după împlinirea termenului de 60 de zile, pentru fiecare oră prestată suplimentar, în ordine cronologică și se prescrie în termen de 3 ani, în aceeași ordine. Angajatorii care nu respectă aceste prevederi pot fi sancționați cu amenzi între  1.500 și 3.000 de lei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...