EXCLUSIV

Ce stă în spatele deciziei Finlandei de a adera la NATO? Cătălin Avramescu: „Amenințarea de la Moscova este mai gravă decât în 1939”

Gabriela del Pupo 12.05.2022, 19:00
Ce stă în spatele deciziei Finlandei de a adera la NATO? Cătălin Avramescu: „Amenințarea de la Moscova este mai gravă decât în 1939”

Aderarea Finlandei la NATO dă un semnal clar în ceea ce privește gradul de amenințare pe care îl resimte în acest moment din partea Federației Ruse. Dacă în trecut Finlanda, care are o graniță de 1300 de kilometri cu Rusia, a ezitat să adere pentru a păstra relațiile cu țara vecină, se pare că războiul din Ucraina a fost perceput ca o amenințare asupra tuturor statelor vecine. Cătălin Avramescu, fost ambasador în Finlanda, a explicat în exclusivitate pentru impact.ro care sunt factorii care au dus la decizia de aderare.

„Dacă există o țară în Europa care știe ceva despre iresponsabilitatea guvernelor de la Moscova, aceea este Finlanda”

Înainte de invazia Ucrainei, populația finlandeză era de acord cu aderarea la NATO doar în proporție de 25% dar după izbucnirea războiului procentul s-a ridicat la peste 75% conform ultimelor sondaje. Chiar dacă, după încercarea URSS de a invada Finlanda, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, statul nu a simțit nevoia unei aderări la o structură de securitate, de data aceasta, amenințarea este percepută diferit.

„Dacă există o țară în Europa care știe ceva despre iresponsabilitatea guvernelor de la Moscova, aceea este Finlanda. Gândiți-vă puțin la situația din 1939 când Uniunea Sovietică, condusă de Stalin, a brutalizat Finlanda. Nici atunci Finlanda nu s-a unit, sigur, condițiile erau diferite, dar nu s-a unit, ca acum, într-o structură de securitate paneuropeană, și transatlantică. Ceea ce s-a întâmplat acum aș spune că este și mai semnificativ decât ceea ce s-a întâmplat în 1939, pentru că amenințarea de la Moscova este mai gravă decât în 1939 sau 1940, 1941. Adică noi suntem într-o situație mai periculoasă decât pe timpul lui Adolf Hitler și pe timpul lui Ioseph Stalin, și o spun măsurându-mi cuvintele. Nu o spun nici ca să stârnesc panică, nu o spun nici ca să exagerez, o spun măsurat, în cuvinte puține.

Adolf Hitler când a brutalizat Cehoslovacia, sau când a invadat Polonia, a călcat în picioare tot ce putea să calce. Stalin în momentul în care anexează țările Baltice, atacă Finlanda, sfâșie Polonia sau rupe o bucată din România, nu îi pasa nici lui câtuși de puțin de tratate.” a declarat Cătălin Avramescu.

„Vladimir Putin stă pe un munte de 6000 de capete nucleare”

Capacitățile miliare ale Federației Ruse reprezintă un pericol nu doar pentru Ucraina, ci pentru întreaga securitate a Europei. Acțiunile sale din ultimele luni au demonstrat deja un grad ridicat de impredictibilitate, ceea ce determină în aceste momente Finlanda și Suedia să aibă nevoie de „umbrela” NATO.

„Vladimir Putin are „o calitate în plus” spre deosebire de acei doi nebuni, e capabil să ducă civilizația omenească în stadiul de epocă de piatră, ăsta este scenariul optimist. De ce? Pentru că stă pe un munte de 6000 de capete termonucleare.

Se discuta informal, oricum se colabora cu NATO, armata finlandeză este interoperabilă de mult, am avut și eu discuții cu oficiali finlandezi despre apartenența la NATO și am constatat un interes constant în apropierea de NATO. Motivul principal era evident Rusia. Finlandezii sunt niște oameni rezervați, prudenți și care sunt înclinați către compromis, contribuie la forțele de pace, nu au o problemă, sunt foarte activi în organizațiile internaționale, inclusiv cele care presupun misiuni de natură militară. Problema era că în raport cu Rusia ei încercau să păstreze o poziție moderată, neprovocatoare, față de URSS și apoi față de Federația Rusă, exista și celebrul termen, finlandizare” mai spune fostul ambasador.

Sursa foto-STIAS

„Armata rusă este dezlănțuită în mijlocul Europei”

Comportamentul armatei ruse aduce aminte de tactici care se foloseau în al Doilea Război Mondial. Deportări, gropi comune, torturarea prizonierilor, și toate acestea au ieșit la lumină după doar două luni de război. Intenția lui Vladimir Putin este de a distruge identitatea ucrainenilor prin acțiuni de bombardare a obiectivelor istorice și de mutare sau asasinare a populației.

„Suntem într-o situație specială, nu am avut nici pe timpul celor mai mari excese de limbaj ale lui Hrușciov, de exemplu, care spunea către Occident „o să vă îngropăm”, nu am avut o situație de acest tip, în care armata rusă este dezlănțuită în mijlocul Europei. Comite crime de război comparabile, sau unele mai grave, decât crimele de război comise de unitățile SS, sau NKVD. Nu am avut așa ceva, cel puțin de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, când după război, s-a aflat că au existat lagăre de concentrare. Sigur că se știa câte ceva, adevărata magnitudine s-a aflat după război.

Acum aflăm că deja mulți au fost deportați în „lagăre de filtrare” undeva în Siberia, nu mai vorbesc de gropi comune, zeci de mii de oameni, morți, asasinați și torturați. În condițiile acestea să ai în două luni, un milion și jumătate de oameni luați pe sus, cu trenul, cu camionul, cu ce i-o fi dus și trimiși prin Siberia, e înspăimântător. Alt lucru, care intră și în definiția juridică a genocidului, distrugerea sistematică și intenționată a patrimoniului cultural al unei națiuni. Parte a tentativei de a șterge identitatea colectivă ucraineană. Vladimir Putin nu recunoaște națiunea ucraineană ca fiind una distinctă deși un popor întreg s-a ridicat împotriva lui.” a concluzionat Cătălin Avramescu.

Partidul de Guvernământ din Suedia este așteptat să ia o decizie în privința aderării tot în perioada următoare. Atât Finlanda cât și Suedia au fost amenințate de puterea de la Kremlin cu repercusiuni în cazul în care vor adera. Pe 12 martie, ministrul rus de externe spunea că „vor fi consecințe politice și militare serioase” dacă cele două state aderă la NATO.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...