Moscova spune că intrarea Finlandei în NATO reprezintă o amenințare la adresa Rusiei. Cum va răspunde

Beatrice Dumitru 12.05.2022, 16:43
Moscova spune că intrarea Finlandei în NATO reprezintă o amenințare la adresa Rusiei. Cum va răspunde

Războiul Rusiei a determinat atât Finlanda, cât și Suedia să ia în considerare renunțarea la neutralitatea lor după zeci de ani și să caute singuranța umbrelei de securitate a Alianței Nord-Atlantice. Astfel, Finlanda a anunțat că vrea să se alăture NATO, ceea ce a înfuriat Moscova, care susține că decizia reprezintă o amenințarea la adresa Rusiei.

Reacția Rusiei după anunțul Finlandei de aderare la NATO

Președintele Sauli Niinisto și prim-ministrul Sanna Marin din Finlanda au anunțat că țara lor trebuie să solicite aderarea la alianța militară NATO „fără întârziere”. Țara scandinavă nu a vrut să se alăture Alianței până acum pentru a nu provoca Moscova.

Rusia a reacționat rapid după anunțul Finlandei și a declarat că cererea aceasteia de aderare la NATO a fost o mișcare ostilă care, „cu siguranță”, reprezintă o amenințare la adresa securității Rusiei. Mai mult, Ministerul rus de Externe a declarat că Moscova va trebui să ia „măsuri de răzbunare, atât de natură militaro-tehnică, cât și de altă natură, pentru a opri amenințările la adresa securității sale naționale”.

Moscova spune că intrarea Finlandei în NATO reprezintă o amenințare la adresa Rusiei. Cum va răspunde
Finlanda a anunțat că va adera la NATO.

Helsinki trebuie să fie conștient de responsabilitatea și consecințele unei astfel de mișcări”, a precizat Minsiterul de Externe de la Moscova, notează Reuters.

Finlanda s-a alăturat măsurilor neprietenoase întreprinse de Uniunea Europeană față de țara noastră. Acest lucru nu poate să nu ne trezească regretul și este un motiv pentru răspunsurile simetrice corespunzătoare din partea noastră. Extinderea NATO nu face continentul nostru mai stabil și mai sigur”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Cum va răspunde Rusia

Întrebat ce formă va lua răspunsul Rusiei, Dmitri Peskov a refuzat să explice, spunând că acest lucru va depinde de cât de aproape mută NATO mijloacele militare spre frontiera ruso-finlandeză de 1.300 km.

Totul va depinde de modul în care se desfășoară acest proces de expansiune NATO, de măsura în care infrastructura militară se apropie de granițele noastre”, a afirmat Dmitri Peskov.

Purtătorul de cuvânt la Kremlinului a fost întrebat și despre comentariile fostului președinte rus Dmitri Medvedev, potrivit cărora sprijinul militar sporit al Statelor Unite și al aliaților pentru Ucraina riscă să declanșeze un conflict între Rusia și NATO, cu un posibil risc de război nuclear.

El a răspuns că toată lumea vrea să evite o ciocnire directă între Rusia și NATO, dar a repetat și un avertisment din partea lui Vladmir Putin care susține că Moscova este gata să dea „cel mai decisiv răspuns” oricui încearcă să interfereze în ceea ce numește „operațiune militară specială” în Ucraina.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...