Ce spune Adrian Năstase despre discursul lui Putin: „Este îngrijorător şi pentru noi”

Anca Manolica 22.02.2023, 09:09
Ce spune Adrian Năstase despre discursul lui Putin: „Este îngrijorător şi pentru noi”

Adrian Năstase a făcut câteva comentarii cu privire la discursul de marți, 21 februarie, al lui Vladimir Putin adresat Parlamentului și poporului rus. Acesta din urmă a lansat noi acuze la adresa NATO și SUA, spunând despre acestea că s-ar afla la originea conflictului din Ucraina. Cum comentează fostul premier al României acest discurs delirant.

Vladimir Putin, discurs la adresa vestului

În cursul zilei de marți, 21 februarie, liderul de la Kremlin a susținut un discurs de două ore în fața parlamentarilor ruși, discurs despre starea nației ce vine cu trei zile înainte de împlinirea unui an de la invadarea Ucrainei și la doar o zi după vizita lui Joe Biden la Kiev.

Este, de altfel, primul discurs de acest fel de la începutul războiului care, după așteptările Moscovei, ar fi trebuit să dureze câteva zile, cel mult câteva săptămâni, și în mod evident a fost adresat publicului rus, care „se confruntă cu o perioadă dificilă” și care trebuie în continuare să creadă propaganda elitelor, aceea că Vestul este responsabil de situația lor.

Președintele Vladimir Putin nu a ieșit din retorica împotriva Occidentului, pe care l-a acuzat de toate relele. Acesta spune că Vestul vrea să „transforme un conflict local într-unul global” în fața căruia poporul trebuie să se mobilizeze în totalitate, fiind un război de care depinde însăși „existența” Rusiei.

Adrian Năstase, despre discursul lui Vladimir Putin

Discursul a fost susținut la televiziunea națională, într-un mesaj adresat Adunării Federale a Rusiei. Acesta s-a putut vedea și pe străzile marilor orașe rusești, pe panourile publicitare electronice.

Putin, discurs în fața Adunării Federale a Rusiei
Putin, discurs în fața Adunării Federale a Rusiei

Adrian Năstase, fostul premier al României, a comentat discursul liderului rus, atrăgând atenţia asupra faptului că acesta invocă un nou război rece, un Occident lărgit contra unui Est limitat practic la Rusia.

„Statele Unite reprezintă o formulă hegemonică care s-a întins până la frontiera Rusiei. Din acest motiv, practic el invocă un nou război rece, un Occident lărgit contra unui Est limitat practic la Rusia, doar cu mai mulți spectatori care sunt China, India și așa mai departe.

De aceea, discursul, după părerea mea, discursul lui a fost pe de o parte electorală în sensul că s-a adresat populației din Rusia, care în mod evident suferă în urma războiului. Pe de altă parte, un mesaj către cei care nu sunt părți în conflictul din Ucraina sau în orice caz, nu participă în mod vizibil. Este vorba de China, de India, de zone adiacente, care în mod evident vor conta.

Așa încât eu cred că ziua de astăzi nu, nu a marcat de fapt un an de război, ci a marcat deschiderea celui de-al doilea an de război. Este practic un anunț care trebuie să fie extrem de îngrijorător pentru noi din toate punctele de vedere.”, a spus Adrian Năstase la Antena 3 CNN.

Promisiuni false

Adrian Năstase a ținut să sublinieze faptul că cealaltă mare parte a discursului a fost plină de promisiuni pe care Putin nu le putea îndeplini niciodată.

„Și aici sigur că aș putea să iau pe rând diverse chestiuni, temele care au fost folosite, de la mesianism, la aspectele legate de armată, la chestiunile legate de vecini, la atacurile împotriva americanilor, împotriva NATO.

Un discurs care, după părerea mea, a avut ca nucleu acele promisiuni pentru ca populația din Rusia să accepte în continuare acest efort imens, sacrificii de vieți omenești, dar și sacrificii materiale. În orice caz, am avut un sentiment de deja vu. Era modelul pe care-l știam de dinainte de ’89 cu discursurile acelea lungi, cu tot felul de formule de genul trebuie să… ne angajăm să… vom face să …vă cer să…, un discurs autoritarism, cu promisiuni care nu știm încă dacă se pot îndeplini. Nu știm dacă diagnoza este corectă.

Apropo, nu știu nimic, nu mai știu nimic despre premierul Rusiei. Rusia ar trebui să aibă și un premier, nu? Toate ele acestea țin până la urmă de guvern, de guvernare. Dar, practic, Rusia a devenit un stat prezidențial, are un regim prezidențial, probabil pentru a egala cumva modelul american.”, a mai spus fostul prim-ministru.

Citește și: Discursul lui Joe Biden de la Varșovia pentru Vladimir Putin. Ce mesaj ferm și vehement i-a transmis după provocarea lansată de Kremlin

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...