Discursul lui Joe Biden de la Varșovia pentru Vladimir Putin. Ce mesaj ferm și vehement i-a transmis după provocarea lansată de Kremlin

Stan Filon 21.02.2023, 20:29
Discursul lui Joe Biden de la Varșovia pentru Vladimir Putin. Ce mesaj ferm și vehement i-a transmis după provocarea lansată de Kremlin

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, se află acum într-o vizită în Polonia după ce a vizitat Ucraina. Liderul de la Washington a susținut un discurs în Piața Palatului Regal din Varșovia prin care a reinterat faptul că va continua să susțină Ucraina, „indiferent de ce se va întâmpla”.

Discursul lui Joe Biden la Varșovia l-a urmat pe al lui Putin

Iată principalele declarații ale președintelui Joe Biden!

  • Polonia este unul dintre cei mai grozavi aliați ai noștri, vă mulțumesc că m-ați primit din nou în Polonia.
  • Kievul rămâne în picioare și rămâne liber, deși s-a vrut distrugerea orașului, în urmă cu un an.
  • NATO, america, toate democrațiile au fost puse la încercare. A trebuit să decidem dacă răspundem sau nu uităm în altă parte? La un an se știe exact răspunsul. Am răspuns și continuăm să o facem.

 

  • Ne vom ridica pentru suveranitatea națiunilor și pentru drepturilor oamenilor de a trăi liberi. Vom apăra democrația, ceea ce am făcut. Vom continua să susținem aceste principii, indiferent de ce se va întâmpla.
  • Când Putin a decis să pătrundă în Ucraina, a crezut că nu vom interveni, dar am făcut-o. Victoria la care se aștepta nu a venit însă, însă a trebuit să își retragă trupele. A crezut că NATO va fi divizată. A crezut că va diviza Europa cu ajutorul gazului rusesc, dar nu a fost deloc așa. A văzut că lumea nu va accepta să fie guvernată de frică.
  • Războiul lui Putin… credea că o să fie rapid, dar s-a înșelat. Statele s-au unit pentru a susține Ucraina
Discursul lui Joe Biden la Varsovia l-a urmat pe al lui Putin
Discursul lui Joe Biden la Varsovia l-a urmat pe al lui Putin

„NATO nu se divide, susținerea pentru Ucraina nu încetează”

  • NATO va primi Suedia și Finlanda, suntem mai uniți și mai puternici ca niciodată. Putin credea că va folosi energia ca o armă, dar încercăm să reducem dependența de resursele din Rusia.
  • Putin se confruntă cu democrațiile din toată lumea, care sunt mai puternice, nu mai slabe.
  • Știm prin ce a trecut Polonia în război, sub regimul comunist. Alte locuri ca Belarus continuă să lupte pentru democrația lor
  • Ne dorim ca și oamenii din Rep. Moldova să își câștige independența, să fie liberi. La 1 an de la război, Putin nu mai are aceeași putere, dar își imaginează că poate să câștige. NATO nu se divide, susținerea pentru Ucraina nu încetează.
  • Au violat, au furat copiii Ucrainei în speranța de a fura viitorul țării. Au distrus școli, spitale… Nimeni nu poate privi în altă parte. Dar lumea întreagă a ajutat poporul ucrainean, tancurile au ajuns acolo, dar țara e independentă și liberă. Ucrainenii au recuperat peste 55% din teritoriul ocupat de Rusia anul trecut. Lumea liberă condamnă agresiunea Rusiei, 143 din ONU au condamnat anexarea ilegală a Rusiei.
  • Vestul nu plănuiește să atace Rusia, milioane de ruși vor să trăiască în pace cu vecinii lor. Președintele a ales asta, e doar alegerea lui și poate opri războiul cu un singur cuvânt. Doar împreună ne asigurăm că Ucraina se poate apăra. SUA ajută, e la conducerea unei coaliții de peste 50 de țări care ajută. Uniunea Europeană și membrii ei ajută și ei, cu arme, umanitar, economic.
  • Stăm alături de milioanele de regugiați care au fost primiți în țările vecine.
  • Ucraina trebuie să fie liberă, suverană și democrată. A fost declarată independentă acum 30 de ani, luptă și va lupta în maidan. Sute de oameni au murit și nu vor lăsa Rusia șă îi conducă. Si-au dat viața în Donbas pentru Ucraina. Ieri am prezentat omagiile în Ucraina pentru victimele care au murit acolo.
  • Nu voi uita că m-am întâlnit cu refugiații de anul trecut, erau obosiți și speriați, mame care nu și-au mai văzut fiii și soții.
  • Ne-am asigurat că Rusia să plătească pentr tot c a făcut. Rusia suportă cele mai puternice sancțiuni impuse vreodată și se pregătesc alte sancțiuni economice. Vom face dreptate pentru crimele de război comise de ruși.
  • Rusia trebuie să știe că atacul asupra unui stat NATO înseamnă un atac la adresa tuturor statelor NATO. Acesta este jurământ sfânt
  • Ne-am adunat în această seară, când lumea se află la un punct de răscruce. Deciziile care vor fi luate ne vor contura viitorul.
  • Tot ce facem acum trebuie făcut astfel încât copiii și nepoții noștri să știe ce înseamnă libertatea
Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...