Ce se va întâmpla cu românii repatrați de pe vasul ”Diamond Pricess” la întoarcerea în țară. Teama de coronavirus încă persistă

Diana Radu 21.02.2020, 15:00
Ce se va întâmpla cu românii repatrați de pe vasul ”Diamond Pricess” la întoarcerea în țară. Teama de coronavirus încă persistă

Românii aflați pe vasul de croazieră ”Dimond Pricess”, mai exact șase la număr, care au fost plasați în carantină în Japonia din cauza coronavirusului, vor fi aduși în țară vineri. De asemenea, printre pasagerii vasului se mai numără 30 de cetățeni italieni, precum și alți câțiva din alte țări europene.

Românii de pe vasul ”Diamond Pricess” vor fi repatriați. Cum gestionează autoritățile situația?

Cetățenii români vor fi preluați de la Berlin de o aeronavă a Ministerului Apărării din România, special amenajată. În momentul în care vor ajunge în țară, aceștia vor fi testați din nou pentru a se stabili cu exactitate dacă prezintă simptome de coronavirus, după care vor fi plasați în carantină pentru 14 zile, într-un spațiu pus la dispoziţie de Primăria Capitalei. În aeronava în care sunt transportați aceștia a instalat un cort din material plastic, care este închis ermetic.

”Cei şase români au fost înscriși în evidențele unui transport al Protecţiei Civile Europene, vor fi aduşi cu un avion italian pe un aeroport din Europa, de unde vor fi preluaţi de aeronava Spartan a Ministerului Apărării şi aduşi la Bucureşti. În Capitală vor fi aduşi la Matei Balș, evaluați apoi plasați în zona de carantină. În cazul celor 2 români aduși din Germania, aceeași procedură, același avion Spartan, cu presiune negativă, cu izolare, preluați, evaluați și aduși, dacă sunt în condiții asimptomatice, în centrul de carantină”, a declarat Nelu Tătaru, secretar de stat, Ministerul Sănătății.
romani repatriati, japonia, coronavirus, vas, diamond pricess
Românii de pe vasul ”Diamond Pricess” vor fi repatriați. Sursă foto: ProTV

De asemenea, la bordul aeronavei militare care a plecat spre Japonia se află specialiști europeni, din cadrul mecanismului de protecţie civilă, dar şi un laborator mobil de analize. Potrivit ultimelor informații 621 de pasageri care se aflau pe nava ”Diamond Pricess” au fost diagnosticați cu coronavirus. Dintre aceștia doi români se află internați într-un spital din Tokyo. În România până acum nu a fost identificat niciun caz de coronavirus.

”Uniunea Europeană cofinanţează repatrierea cetăţenilor UE aflaţi la bordul vasului de crozieră Diamond Princess, ancorat în portul japonez Yokohama, prin intermediul zborurilor efectuate de Italia în cadrul Mecanismului UE de Protecţie Civilă”, a anunţat Comisia Europeană.

Urmăriți Impact.ro și pe