Ce se întâmplă în Republica Moldova dacă ești prins conducând beat. Autoritățile au recurs la o măsură exemplară

Andra Daoud 14.02.2022, 21:00
Ce se întâmplă în Republica Moldova dacă ești prins conducând beat. Autoritățile au recurs la o măsură exemplară

Autoritățile din Republica Moldova au implementat un program de reeducare a șoferilor care conduc în stare de ebrietate, iar una dintre măsurile luate este exemplară. Oamenii legii susțin că programul dă rezultate și că recidiva a scăzut considerabil de la începutul programului. La ce au recurs polițiștii pentru a-i convinge pe șoferi să nu se mai urce băuți la volan.

Ce se întâmplă în Republica Moldova dacă ești prins conducând beat

În timp ce în țara noastră autoritățile apelează la amenzi și la suspendarea permisului de conducere, în cazul șoferilor prinși beți la volan, în Republica Moldova polițiștii au recurs la un gest extrem pentru a le da o lecție șoferilor. Vecinii de peste Prut au implementat un program care a scăzut masiv recidiva, pentru că una dintre măsurile luate implică o experiență cel puțin macabră.

Șoferii care conduc în stare de ebrietate și sunt opriți în trafic intră într-un program de reeducare, iar una dintre măsuri implică vizite la morgă. Programul, intitulat Drink and Drive, a fost introdus în 2019 și vizează reeducarea șoferilor care comit infracțiuni în stare de ebrietate. Autoritățile au luat această măsură din cauza ratei mari de recidivă care era până în 2018.

Noi am avut o rată de recidivă destul de înaltă și am avut creștere continuă la cazurile de condus în stare de ebrietate”, spune Andrei Iavorschi, directorul Inspectoratului Național de Probațiune (INP) din Moldova, potrivit Libertatea.

Ce se întâmplă în Republica Moldova dacă ești prins conducând beat. Autoritățile au recurs la o măsură exemplară
Programul Drink and Drive, implementat în Republica Moldova, dă rezultate remarcabile

Cum s-a ajuns la vizite la morgă

Până în urmă cu patru ani, recidiva depășea 40%-50%, așa că autoritățile s-au gândit la o măsură care să le dea o lecție șoferilor. Aproape jumătate dintre șoferii prinși conducând în stare de ebrietate recidivau, chiar dacă amenzile ajungeau la aproape 2.000 de euro. Noul program prevede înlocuirea amenzilor cu zile de muncă în folosul comunității, pentru a le da o lecție și celor care scăpau plătind amenda.

În aprilie 2019, autoritățile din Republica Moldova au lansat programul Drink and Drive, iar șoferii prinși beți la volan trebuie să plătească programul, costurile ajungând la 4.000 de lei. Acesta este structurat în 12 sesiuni, desfășurate pe parcursul a trei luni. Două dintre aceste sesiuni reprezintă vizite la morgă.

(n.r. Șoferul) este obligat să asiste la autopsie, toaletare, pregătirea cadavrului pentru a conștientiza care sunt consecințele”, a mai precizat Iavorschi, potrivit aceleiași surse.

Directorul susține că, în urma implementării programului, un singur șofer din 600, câți au parcurs programul de probațiune, a recidivat.

Urmăriți Impact.ro și pe