Ce se întâmplă în corpul tău dacă renunți complet la sare. Ce recomandă medicii

Badea Violeta 25.05.2023, 07:58
Ce se întâmplă în corpul tău dacă renunți complet la sare. Ce recomandă medicii

Sarea este unul dintre alimentele nelipsite din bucătărie. Acest ingredient este prezent în aproape orice rețetă şi nu ne vedem viaţa fără el. Despre sare s-au spus și scris multe de-a lungul vremii. Toți specialiștii spun că nu este bine să o consumăm în mod excesiv, însă ce se întâmplă dacă renunțăm complet la ea? Iată răspunsul în cele ce urmează!

Ce schimbări apar în corpul tău dacă renunți complet la sare

Cu toate că mulți susțin că sarea este dăunătoare pentru organism, renunțarea la ea cauzează mai multe probleme decât beneficii. Sodiul este un element fundamental pentru organismul nostru, așa că iată ce se întâmplă dacă renunți definitiv la acest ingredient.

Potrivit unor studii efectuate de către experți, persoanele cu un consum scăzut de sare sunt mai predispuse la atac de cord și accidente cardiovasculare decât cele cu un consum moderat.

Citește și Care sunt mai sănătoase, murăturile în oțet sau în sare? Explicațiile date de nutriționist!

Ce se intampla in organismul tau daca nu mai consumi sare deloc
Ce se intampla in organismul tau daca nu mai consumi sare deloc

De ce este sodiul atât de important pentru organism?

Sarea este alcătuită din ioni de sodiu și clorură. În 2,5 grame de sare se găsește aproximativ un gram de sodiu. Această substanță este esențială pentru ca organismul să mențină echilibrul fluidelor, să transporte oxigenul și nutrienții și să permită stimularea nervilor.

Cercetătorii au susținut că un consum mai mic de 5,6 grame sau mai mare de 12,5 grame pe zi este asociat cu rezultate negative pentru sănătate. OMS recomandă consumul a 4 grame de sare pe zi. Un gram de sare conține 390 de miligrame de sodiu, echivalentul unei lingurițe de sare.

Însă, este adevărat că un consum prea mare de sare duce la probleme grave, spre exemplu la creșterea tensiunii arteriale, la alterarea echilibrului în producția de substanțe vasodilatatoare și vasoconstrictoare, la creșterea rigidității arteriale, la alterarea funcției renale, modificarea compoziției oaselor și favorizarea depunerilor de sodiu în piele.

Astfel, cei care se confruntă cu aceste probleme vor observa imediat schimbări benefice, dacă reduc sarea din mâncare sau chiar o elimină complet.

Citește și Momentul în care trebuie să pui sare în mașina de spălat. Te ajută mai mult decât ai crede!

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...