Murăturile se numără, fără îndoială, printre cele mai consumate alimente în timpul sezonului rece. Acestea merg de minune pe lângă o friptură de porc sau cartofi rumeniți la cuptor. La noi în țară există două tipuri de murături. Primul este cel mai întâlnit și presupune murarea alimentelor în oțet. Cel de-al doilea implică înmuierea legumelor într-o saramură. Te-ai întrebat vreodată care este cea mai sănătoasă metodă? Iată explicațiile date de nutriționist!
La noi în țară și nu numai, murăturile sunt extrem de consumate. Cunoaștem două tipuri de murături. Primul presupune murarea alimentelor în oțet. Această metodă face aproape imposibilă supraviețuirea bacteriilor.
Cealaltă metodă se referă la înmuierea alimentele într-o saramură foarte sărată. Astfel, legumele dezvoltă anumite bacterii sănătoase. Murarea este o tehnică veche de mii de ani. Cu toate astea, puțini sunt cei care știu care murături sunt mai sănătoase: cele în oțet sau cele în sare. Iată ce spune un celebru nutriționist.
„Tot ce înseamnă murătură în saramură înseamnă probiotice, înseamnă ajutor pentru colon și neutralizare a acidității”, a declarat Lygia Alexandrescu, consultant în nutriție sportivă, educație alimentară și comunicare nutrițională, potrivit HotNews.ro.
Prin urmare, în opinia specialistului, murăturile în sare sunt cele mai sănătoase. „Oțetul nu are ce căuta în viața noastră. Se umflă picioarele, faci celulită, dacă vorbim despre femei și nu ajută deloc la nivel renal.”, a mai subliniat Lygia Alexandrescu, conform aceleiași surse.
Citește și De ce să nu arunci zeama de la murături. E aur curat în bucătărie!
Se spală foarte bine borcanul cu bicarbonat de sodiu, se clătește cu apă rece și se șterge. Mai departe, se spală și se curăță bine castraveții, la fel și frunzele de coacăze, hreanul, umbrelele de mărar și ardeiul roșu.
Se curăță și se taie usturoiul, apoi se taie frunza de hrean și se introduc în borcan. La fundul borcanului se așează plantele aromatice și ardeiul.
Se pune piperul, apoi se încălzește apa și se amestecă cu sarea. Se lasă până se dizolvă toată sarea și se adaugă saramura formată în borcan. Se pune capacul și se închide foarte bine.
Se lasă castraveții să fermenteze timp de cinci zile. Se va forma un strat alb, iar saramura se va limpezi imediat. Se îndepărtează acea floare, se umple cu apă rece și se scurge totul.
Se repetă procesul de circa trei ori. Se umple borcanul cu apă rece curată și se agită puțin. Se închide totul cu un capac metalic, iar peste o lună se poate servi. Spor la treabă!