Ce se întâmplă cu slujbele, botezurile, cununiile sau înmormântările, în perioada stării de alertă. Mesajul Patriarhiei

Iancu Andreea 15.05.2020, 12:37
Ce se întâmplă cu slujbele, botezurile, cununiile sau înmormântările, în perioada stării de alertă. Mesajul Patriarhiei

Starea de alertă introduce noi reguli. În acest context, Patriarhia Română a transmis încă de joi seara recomandările sale către unitățile de cult ale Bisericii Ortodoxe Române. Acestea oferă detalii privind accesul credincioșilor ortodocși în lăcașurile de cult, în cimitire, precum și modul de participare al acestora la slujbă.

Condițiile de intrare în biserică

Pe durata stării de alertă, se va păstra distanța de doi metri în lăcașurile de cult, unde se va intra pentru spovedanie și pentru rugăciune individuală.

De asemenea, se recomandă persoanelor în vârstă și celor cu probleme de sănătate să nu participe la slujbele in aer liber, ci să meargă la biserică înainte sau după finalizarea acestora.

Purtarea măștilor de protecție este obligatorie pentru toți participanții la slujbe, cu excepția slujitorilor bisericești care rostesc rugăciuni, predică sau cântă la strană.

Bisericile vor fi deschise zilnic credincioșilor, astfel încât preoții să poată asigura tuturor credincioșilor solicitările privind Spovedania, Împărtășania individuală și citirea unor rugăciuni. Astfel, se va evita aglomerația la slujbele de sâmbătă și duminică.

Cum vor putea fi organizate botezurile și cununiile

Botezurile si cununiile se vor organiza cu maxim 16 participanti. Acest număr va include atât slujitorii bisericești, primitorii Tainei, părinții acestora și nasii. Se va păstra regula de doi metri ca distanță socială.

De asemenea, în cazul Botezului, acesta nu va fi săvârșit pentru mai mulți copii odată. Cristelnița va fi golită și se va dezinfecta după fiecare Taină.

Conform rânduielilor bisericești, la Taina Cununiei, paharul comun („paharul mântuirii”) se va oferi doar mirelui și miresei.

Taina Spovedaniei, la distanță. Sărutarea icoanelor evitată în această perioadă

Pătrunderea în interiorul lăcașului de cult se va face după utilizarea soluției dezinfectante de la intrare. Credincioșii vor evita sărutarea icoanelor din biserică, precum și mâna preotului duhovnic.

Taina Spovedaniei se va desfășura de la distanța regulamentară de doi metri. De asemenea, atât preotul cât și credinciosul vor purta mască de protecție pe parcursul săvârșirii acesteia. Se recomandă ca în biserică să rămână doar cele două persoane.

Reguli de intrare în biserică Sursă foto - Inquam
Reguli de intrare în biserică Sursă foto – Inquam

Împărtășania păstrează tradiția liturgică

Conform ziare.com, Biserica Ortodoxă Română nu acceptă utilizarea potirului și linguriței de unică folosință pentru împărtășirea comună. Modul în care se va realiza împărtășirea comună a credincioșilor în timpul Sfintei Liturghii, în vremea pandemiei, se va hotărâ după 1 iunie 2020.

Accesul în cimitire, păstrând distanța

Regula distanței sanitare trebuie respectată și în cazul cimitirelor. Astfel, credincioșii trebuie să respecte distanța de doi metri. Excepția de la regulă se aplică membrilor unei familii sau celor care trăiesc în aceeași locuință.

Accesul persoanelor care prezintă semne de boală, strict interzis

Este strict interzis accesul în lăcașurile de cult a persoanelor având COVID-19 sau al celor care prezintă simptome de infecție. Nici cei care se află în carantină sau persoanele care au intrat în contact cu un pacient infectat nu pot intra în lăcașele de cult. Aceste categorii vor putea urmări de acasă slujbele la televizor sau online.

În cazul spovedirii și împărtășirii acestor persoane, Tainele se vor săvârși la domiciliu sau la spital, respectând normele sanitare.

Slujba de înmormântare va fi săvârșită în biserică, cu un număr de maximum 16 persoane sau în aer liber. Totodată, vor fi respectate normele sanitare precum și distanța de doi metri.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...