Mesajul Patriarhului Daniel pentru români. Ce se întâmplă cu slujbele din biserică în perioada stării de alertă

Luiza Moldovan 11.05.2020, 08:10
Mesajul Patriarhului Daniel pentru români. Ce se întâmplă cu slujbele din biserică în perioada stării de alertă

Este un moment foarte bun pentru a transforma spaimele și anxietățile noastre în speranță de mai bine. Este mesajul Patriarhului Daniel, împărtășit online cu credincioșii, ieri, la finalul Sfintei Liturghii, în contextul în care, din 15 mai, credincioșii vor avea voie să participe la slujbele bisericii, afară, în aer liber.

Cum se vor ține slujbele bisericii

PF Daniel a încurajat oamenii să participe la sfintele slujbe ale bisericii, chiar dacă se vor desfășura afară, pentru că, așa cum bine se știe, ele au un efect vindecător asupra sufletului omului, care, din cauza restricțiilor din ultimele două luni, a suferit. Anxietatea izolării nu e doar o sintagmă oarecare, ea există și fiecare dintre noi a avut momente dintr-acestea. Nu e un lucru de ignorat. Sfatul unui psiholog sau al unui duhovnic e de dorit în această perioadă. Iată de ce, vestea că vom putea participa la slujbele bisericii din nou, fie chiar și în aer liber, e bună, pentru că acestea vor alina anxietățile și spaimele noastre.

Sau, cum spune Prea Fericitul, „sunt o vindecare de singurătate și de neliniște„.

Restricțiile de circulație impuse au afectat deopotrivă credincioșii practicanți și pe slujitorii bisericii, întrucât comuniunea nu se poate face decât în cadrul acesteia, al bisericii. A fost o perioadă de încercări grele, dar și o bună ocazie de a învăța să transformăm neliniștea în liniște și să învățăm să apreciem mai mult ceea ce avem. Chiar dacă este omenească, teama de îmbolnăvire și de moarte poate fi transformată în speranță vindecătoare.

E o perioadă bună pentru a ne transforma slăbiciunile în speranță vindecătoare, a spus PF Daniel
E o perioadă bună pentru a ne transforma slăbiciunile în speranță vindecătoare, a spus PF Daniel

„Ia-ți patul tău și umblă” e un mesaj, în timp, pentru noi toți

Prea Fericitul Părinte Patriarh a folosit paralela vindecării slăbănogului de la Vitezda, parabolă care s-a citit ieri în cadrul Sf. Liturghii, care nu putea să se ducă să se arunce în scăldătoare, căci mereu alții i-o luau înainte. Iar Iisus i-a zis atunci: „Ia-ți patul tău și umblă„, iar acela s-a făcut bine.

Acestea sunt și slăbiciunile noastre, care nu pot fi surmontate decât numai prin credință și în comuniune, spune Patriarhul:

„În această perioadă suferim şi de faptul că iubiţii noştri credincioşi nu pot participa direct, fizic, la slujbele din Biserică. Avem speranţa că nu peste mult timp ne vom putea reîntâlni la slujbele Bisericii, chiar dacă la început ele se vor săvârşi în afara lăcaşului de cult.

În această perioadă de pandemie, când foarte mulţi oameni suferă sufleteşte de singurătate, de anxietate, de spaimă, de nesiguranţa zilei de mâine, de teamă de îmbolnăvire, de teama de moarte să ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos să vină spre noi, spre sufletul nostru ca să ne ridice din suferinţă, din singurătate, din întristare şi să ne dăruiască bucuria pe care a dăruit-o omului de la Vitezda pe care L-a vindecat”.

În încheiere, PF Daniel a îndemnat la transformare prin comuniune spirituală și fapte bune:

„Să ne ajute Bunul Dumnezeu să transforme această perioadă de însingurare şi nelinişte într-o perioadă de speranţă, într-o perioadă de comuniune mai intensă cu Dumnezeu prin rugăciune şi comuniune mai intensă cu semenii noştri prin fapte bune”, a spus Patriarhul Daniel la finalul slujbei oficiate în Paraclisul Sf. Gheorghe al Reşedinţei Patriarhale.

Urmăriți Impact.ro și pe