Decizia fără precedent pe care vrea să o ia Biserica Ortodoxă. Ce se va întâmpla după hotărârea Guvernului

Redacția IMPACT / 12.05.2020, 17:43
Decizia fără precedent pe care vrea să o ia Biserica Ortodoxă. Ce se va întâmpla după hotărârea Guvernului

Potrivit propunerilor transmise de Institutul Național de Sănătate Publică privind setul de măsuri de relaxare care vor fi aplicate după ridicarea stării de urgenţă, Biserica Ortodoxă Română ar urma să se conformeze unui set mai strict de reguli. Patriarhia Română, însă, nu este de acord cu mai multe chestiuni.

Biserica ortodoxă „joacă” după propriile reguli

Potrivit propunerilor, la biserici se va permite accesul unui grup restrâns de persoane, însă nu în timpul desfășurării slujbelor. În lăcașul de cult, credincioșii nu vor mai avea voie să sărute icoanele.

În ceea ce privește oficierea slujbelor religioase, acestea ar urma să se desfășoare în aer liber. Totodată, împărtășania se face cu linguriță și cu un pahar de unică folosință, în vreme ce binecuvântarea preotului se primește de la o distanță de un metru.
Biserica Ortodoxă Română a transmis, printr-un comunicat de presă, preluat de Digi24 că „recomandările legate de necesara protejare dictată de grija față de noi înșine și de ceilalți vor fi respectate riguros de toți oamenii cu bună-cuviință”. În același timp, însă, în privința acordării sfintei împărtășanii, Patriarhia Română spune că această decizie aparține exclusiv Bisericii.

Patriarhia respinge utilizarea lingurițelor de unică folosință

Problema Sfintei Împărtășanii și a împărtășirii credincioșilor este una care aparține însă exclusiv Bisericii.

Biserica Ortodoxă Română se va consulta cu celelalte Bisericii Ortodoxe surori pentru a găsi împreună, în comuniune și în spiritul fidelității față de tradiția liturgică, cea mai bună cale referitoare la accesul credincioșilor, în contextul pandemiei, la miezul vieții creștine: Sfânta Împărtășanie”, a comunicat BOR.

Însă, potrivit unei scrisori oficiale formulate de Patriarhul Daniel și trimisă către membrii sfântului Sinod, președintele Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române arată că utilizarea unei singure lingurițe pentru sfânta împărtășanie, deși este o practică veche de nouă secole, nereglementată în niciun Sinod, paradoxal, nu poate fi schimbată nici în timp de pandemie, în ciuda solicitărilor realizate de Institutul Național de Sănătate Publică, scrie G4Media. Așadar, BOR nu este de acord cu folosirea altei lingurițe decât cea utilizată de propria instituție.

Ca urmare, Patriarhul Daniel spune că dacă și ceilalți membri ai Sfântului Sinod (n.red. organismul colectiv de conducere al Bisericii Ortodoxe Române – BOR) vor fi de acord, „se va solicita autorităților de stat să permită doar participarea credincioșilor la Sfânta Liturghie, iar împărtășirea lor comună cu Sfânta Euharistie să fie hotărâtă la o dată ulterioară, după 1 iunie 2020, în consens cu celelalte Biserici Ortodoxe”. Cu alte cuvinte, BOR va face în așa fel încă să negocieze ca după hotărârea de finală adoptată de Guvern, credincioșii să se poată aduna la slujbe, la fel ca înainte de pandemie.

 

 

Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI