Ce se întâmplă, de fapt, vara cu COVID-19. Mesajul transmis de specialiști

Raluca Juncu 05.05.2020, 11:18
Ce se întâmplă, de fapt, vara cu COVID-19. Mesajul transmis de specialiști

Încă de la începutul pandemiei au existat mai multe discuții în spațiul public cu privire la o posibilă scădere a numărului de cazuri de COVID-19, pe fondul creșterii temperaturilor. Care este poziția specialiștilor cu privire la acest subiect?

Ne ajută venirea căldurii să scăpăm de virus? Explicațiile specialiștilor

Experții epidemioloigi susțin că într-adevăr, virusul SARS-CoV-2 se transmite mai greu, la temperaturi ridicate. Numărul persoanelor infectate ar putea scădea considerabil, însă important de precizat este faptul că virusul nu moare, ci doar devine inactiv în mediul extern.

Foto: Inquam Photos/Virgil Simonescu
Foto: Inquam Photos/Virgil Simonescu

„Există studii care afirmă ca practic viabilitatea și transmisibilitatea cea mai bună o are undeva între 4 si 10 grade plus. De asemenea, aceste studii arată că la temperaturi mai crescute de 37 de grade, în două zile el ar fi inactivat in mediu”, explică Emilian Popvici vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie.

Deși medicii spun că virusul nu va avea o perioadă clar delimitată, însă răspândirea, în sezonul cald, s-ar putea reduce.

„Virușii în general, nu numai coronavirusul, au rata de raspândire mai mica în timpul sezonului cald, când este temperatură uscată. Riscul exista, pentu că virusul se transmite, totuși, de la o persoană la alta. Doar că rata de transmitere scade. Probabil că în lunile iulie, august ne putem aștepta și la noi ca numărul de persoane infectate să fie mai mic”, a avertizat medicul Virgil Musta, șeful secţiei de Boli Infecţioase a Spitalului „Victor Babeş” din Timişoara, potrivit realitatea.net.

Și Alexandru Rafila, membru în Comitetul Executiv al OMS a mai discutat despre posibilitatea de scădere a numărului de cazuri care ar putea avea loc pe fondul faptului că vremea urmează să se încălzească tot mai mult.

„Virusul rezistă la o temperatură de 4-8 grade Celsius, este mai sensibil la o temperatură de 20…30 de grade. Dacă temperaturile vor crește, atunci, cu siguranță, răspândirea virusului va scădea. Studiile arată că rezistența este foarte mult redusă în cazul unei temperaturi ridicate”, a declarat medicul în februarie, potrivit Digi24.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI