Românii, speriați de mesajele Ro-Alert. Ce urmează să se întâmple cu sunetul care dă alarma în situații de urgență

Ioana Bucur 02.10.2022, 14:29
Românii, speriați de mesajele Ro-Alert. Ce urmează să se întâmple cu sunetul care dă alarma în situații de urgență

Mulți români se declară speriați de mesajele Ro-Alert emise de autorități pentru a anunța situații periculoase. Alarma dată vineri seara, cu privire la dispariția unui copil din Galați, va duce la schimbări importante. Maria Mădălina Turza, secretar de stat în Cancelaria premierului, a dezvăluit ce urmează să se întâmple cu sunetul ce a stârnit un val de nemulțumire.

Ce se va întâmpla cu sunetul de la mesajele Ro-Alert

Vineri seara, sistemul Ro-Alert a fost activat, anunțându-se dispariția unui copil din Galați, iar decizia a stârnit numeroase reacții în rândul populației, însă nu a fost vorba despre cele pe care și le-ar fi dorit autoritățile. Foarte multe persoane au susținut că sunetul alertei i-a speriat, în timp ce unii au primit alarma de mai multe ori, chiar în timpul nopții.

Plângerile oamenilor nu au trecut neobservate. Maria Mădălina Turza, secretar de stat în Cancelaria premierului și fost preşedinte al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, a vorbit despre nemulțimirile populației. Într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, aceasta a anunțat că sunetul care dă alarma în situații de urgență ar urma să fie schimbat, iar pentru soluții vor fi consultate companiile producătoare de telefoane mobile.

„Am primit feedbackul de la dumneavoastră legat de natura sunetului și tocmai de aceea vom lucra cu companiile producătoare de telefoane să vedem cum putem identifica un sunet distinct pentru acest tip de alertare. Vă mulțumesc pentru feedback. Tocmai de aceea l-am activat. Pentru a vedea cum funcționează și care este feedbackul oamenilor. Orice fel de idee care poate îmbunătăți și face mai eficient acest tip de mecanism este binevenită.

Până atunci noi lucrăm în continuare la zona de sunet, la modalitatatea în care poliția își scrie mesajele pentru identificarea copilului și la alte aspecte de nuanță ce țin de îmbunătățirea instrumentului. Sunt sigură că are potențialul de a salva vieți la fel cum face și 119 pentru copiii abuzați, exploatați, care funcționează tot în cadrul programului național Din grijă pentru copii pentru că despre asta este acest program”, a punctat ea.

Românii, speriați de mesajele Ro-Alert. Ce urmează să se întâmple cu sunetul care dă alarma în situații de urgență
Adolescent din Galati, dat disparut

Câteva precizări legate de alerta legată de dispariția unui copil

Secretarul de stat a explicat că mesajul a fost trimis vineri seară după ce a fost activat sistemul Amber Alert Copil Dispărut, un mecanism „care există în toate țările civilizate, inclusiv SUA, și care este un instrument important pentru că face apel la empatia și solidaritatea noastră de a sprijini familiile care își caută copiii”.

„Câteva precizări legate de alerta legată de dispariția unui copil. Da, azi noapte (vineri seara- n.red) a fost transmis primul mesaj de tipul Ro-Alert pentru un copil dispărut la noi în țară, pentru că a fost activat sistemul Amber Alert Copil Dispărut. Este un mecanism care ne ajută pe noi, autoritățile, să identificăm cât mai repede și cât mai eficient copiii care au dispărut. Doar activându-l putem vedea în ce măsură funcționează optim, ce trebuie îmbunătățit și care este feedback-ul oamenilor.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...