Cutremurul care a trezit România azi, 3 noiembrie. Ce magnitudine a avut, de fapt

Anca Manolica 03.11.2022, 14:38
Cutremurul care a trezit România azi, 3 noiembrie. Ce magnitudine a avut, de fapt

România a fost extrem de puternic zguduită în dimineața zilei de joi, 3 noiembrie 2022. Milioane de români au fost treziți din somn, la ora 6:50, de mișcările haotice ale obiectelor din casă, seismul având magnitudinea ML 5,4 grade pe scara Richter. Mișcarea tectonică a avut loc la o adâncime de 148,8 de kilometri, în zona seismică Vrancea, Buzău.

Cutremur puternic joi, 3 noiembrie, în România

Un cutremur cu magnitudinea estimată la 5,4 pe scara Richter a avut loc joi, 3 noiembrie, la ora locală 6:50, în zona seismică Vrancea. Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului anunțase inițial că magnitudinea a fost de 5,5, revizuind-o ulterior la 5,2 și apoi la 5,4.

Conform ultimelor date furnizate de către seismologi, cutremurul s-a produs la 74km E de Brașov, 76km NE de Ploiești, 116km V de Brăila, 118km V de Galați, 119km S de Bacău, 126km N de București, 151km NE de Pitești, 188km E de Sibiu, 190km N de Ruse, 199km SV de Iași.
De asemenea, seismul ar fi fost resimţit şi în Bulgaria, Moldova, România, Serbia şi Ucraina.

Este cel mai mare cutremur produs în acest an. Următorul ca magnitudine a avut 4,4, fiind înregistrat pe 16 ianuarie 2022.

Ce spune șeful INCDFP, Constantin Ionescu

Potrivit directorului general al Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), Constantin Ionescu, activitatea seismică care are loc în zona Vrancei este una normală, iar cutremurul cu magnitudinea 5,4 care a avut loc în dimineața zilei de 3 noiembrie 2022 nu produce replici.

Cutremurul din această dimineaţă a avut intensitate V şi s-a produs la o adâncime de 148 de kilometri, în funcţie de numărul de staţii care au fost introduse în localizare. Este un cutremur moderat în activitatea seismică din zona Vrancea şi nu produce replici. Totul este în limite normale”, a precizat şeful INFP, pentru Agerpres.

Cutremur joi, 3 noiembrie
Cutremur joi, 3 noiembrie

Nu au existat victime sau pagube materiale

Din fericire, nu au fost primite apeluri prin intermediul numărului unic de urgență 112 şi nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), în cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări, anterior declanșării acestora. Ulterior producerii cutremurului, dacă sunt generate consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (ca de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență).

Citește și: Ce ar trebui să conțină trusa de supraviețuire în caz de cutremur. Obiectele esențiale, pe care trebuie să le ai la îndemână

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...