Ce se întâmplă cu românii din Marea Britanie, după Brexit. Ce trebuie să faci, ca să nu fii dat afară din țară

Stefan Daniel 20.08.2019, 13:04
Ce se întâmplă cu românii din Marea Britanie, după Brexit. Ce trebuie să faci, ca să nu fii dat afară din țară

Autoritățile britanice au de gând să ia măsuri mai mult sau mai puțin radicale după Brexit. Românii din Marea Britanie care locuiesc și/sau muncesc acolo de câțiva ani, trebuie să se informeze din timp cu privire la ce au de făcut după ce țara gazdă va ieși din Uniunea Europeană. În principiu, nu va fi nimic grav pentru niciun cetățean european, atât timp cât n-a comis vreo ilegalitate, dar trebuie să fie îndeplinite unele formalități legale, ca să nu fie apoi considerați imigranți ilegali.

Ce vor face autoritățile engleze, după Brexit

Ce se întâmplă cu românii din Marea Britanie, după Brexit. Ce trebuie să faci, ca să nu fii dat afară din țară
Românii din Marea Britanie vor avea aceleași drepturi ca acum, chiar și după Brexit, atât timp cât nu comit ilegalități

Principala măsură pe care o va lua guvernul britanic după ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană va fi să pună capăt liberei circulații a persoanelor (străine) pe teritoriul britanic. De altfel, este și cea mai logică decizie.

„Libera circulaţie, aşa cum există ea acum, se va termina la 31 octombrie, când Regatul Unit va părăsi UE. De exemplu, noi vom introduce imediat reglementări mai stricte în domeniul criminalităţii privind persoanele care intră în Regatul Unit”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Guvernului, potrivit Adevărul.

De asemenea, se va trece din nou la acordarea vizelor. LA începutul lunii august, noul premier, Boris Johnson, a anunțat deja un proiect de acordare accelerată a vizelor pentru cetățenii străini care vor dori să vină în Regatul Unit.

Ce trebuie să facă românii din Marea Britanie, după Brexit

Ce se întâmplă cu românii din Marea Britanie, după Brexit. Ce trebuie să faci, ca să nu fii dat afară din țară
Românii din Marea Britanie trebuie să obțină statutul de rezident, chiar dacă locuiesc acolo de mai bine de 5 ani consecutivi

În primul rând, nu trebuie să intre în panică. Nu se va întâmpla nimic rău cu românii de bună credință care muncesc sau studiază în Regatul Unit.

În al doilea rând, trebuie să se informeze din timp cu privire la documentele pe care va trebui să le semneze și să le aibă după Brexit.

Hotnews a luat legătura cu ambasadorul României la Londra, iar acesta a lămurit cum va sta situația:

„Vreau să precizez de la început că nu s-a schimbat absolut nimic. Autoritățile britanice au dat asigurări publice că procedura prin care vor fi protejate drepturile cetățenilor UE aflați în UK la data Brexit-ului va continua în termenii stabiliți. Încetarea liberei circulații nu înseamnă că cetățenii români nu vor mai putea intra în Marea Britanie.

De la data Brexit-ului, cetățenii români vor putea, ca și până acum, să intre și să iasă din Marea Britanie pe baza cărții de identitate sau a pașaportului, fără să aibă nevoie de viză. Acest lucru va fi valabil însă doar pentru vizite scurte și cetățenii români vor putea rămâne în Marea Britanie pentru o perioadă de până la trei luni. Cetățenii UE care doresc să rămână mai mult de trei luni vor trebui să aplice, înainte de sfârșitul acestei perioade, pentru permisul European Temporary Leave to Remain. Acesta este un permis de 36 de luni care nu poate fi extins și care oferă dreptul de a lucra și de a studia”, a declarat ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache.

Care sunt statuturile pe care trebuie să le obțină românii din Marea Britanie, după Brexit, ca să locuiască acolo legal

În Regatul Unit, sunt stabiliți peste 400.000 de români. Eliminarea liberei circulații a persoanelor nu va însemna, însă, că românii nu vor mai putea să plece, să revină sau să viziteze această țară. Toți cetățenii UE care vor să se mute în Marea Britanie, vor trebui să obțină statutul de rezident. Asta înseamnă că vor avea aceleași drepturi ca până acum, reglementate prin legea britanică privind imigrația.

Există 2 tipuri de statut pentru cetățenii europeni, care se raportează la perioada de ședere continuă petrecută în Marea Britanie.

  1. Statutul de settled (Settled Status): Cetățenii europeni care au avut reședința în Marea Britanie pentru 5 ani de zile consecutivi sau mai mult, vor fi eligibili pentru Settled Status. Odată cu obținerea acestui statut, vor fi păstrate aceleași drepturi pe care persoanele vizate le au și în prezent: dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic și cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii pe o perioadă nelimitată.
  2. Statutul de pre-settled (Pre-Settled Status): Cetățenii europeni care au avut reședința în Marea Britanie pentru mai puțin de 5 ani de zile consecutivi, vor fi eligibili pentru Pre-Settled Status. Odată cu primirea acestui statut, persoanele în cauză pot să locuiască în Marea Britanie pentru o perioada de 5 ani de zile, necesară pentru a fi eligibile pentru a obține Settled Status. Odată cu obținerea pre-Settled Status, persoana va păstra aceleași drepturi pe care le are și în prezent: dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic și cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii. Însă, dupa cei 5 ani de ședere continuă trebuie să aplice pentru Settled Status, care nu va fi acordat automat.
Urmăriți Impact.ro și pe