Noul Guvern de la Londra nu face niciun pas înapoi în privința Brexit și vrea să interzică libera circulație chiar din prima zi de Brexit, adică fix de pe 31 octombrie, la miezul nopții. În aceste condiții, soarta cetățenilor europeni din Marea Britanie, așadar și a românilor, este incertă.
Noul Guvern instalat la Londra, condus de Boris Johnson, nu face niciun pas înapoi și se pregătește pentru un Brexit extrem de dur și care poate avea consecințe dezastruoase. Libera circulația va fi interzisă chiar din prima zi de Brexit, potrivit The Independent.
Publicația notează că ministrul de Interne insistă pentru restricții la graniță chiar din primul minut al zilei de 1 noiembrie. Teoretic, Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană la 31 octombrie, cu sau fără acord.
Ordinul de aderare a Marii Britanii la UE a fost deja abrogat. Și, în aceste condiții, soarta cetățenilor europeni care trăiesc în Regat, aproximativ trei milioane la număr, este incertă. Printre ei se numără și 400.000 de români, potrivit cifrelor oficiale.
În realitate, numărul lor ar putea fi mult mai mare.
Marea Britanie vrea ca restricțiile la graniță să intre în vigoare chiar din prima zi de Brexit, adică pe 1 noiembrie. Numai că jurnaliștii britanici remarcă o grabă care, în realitate, nu e susținută de nimic.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Asta pentru că noul sistem de control nu e pus la punct și nimeni nu știe ce se va întâmpla de pe 1 noiembrie.
„Este un semnal clar către popor că nu mai dăm înapoi”, așa sună mesajul transmis pe Twitter de ministrul care se ocupă de Brexit. Numai că acest anunț nu e însoțit și de soluții și de clarificări legate de noul sistem.
Cu alte cuvinte, nu se știe în ce condiții se va intra în Marea Britanie de la 1 noiembrie și nici în ce condiții se poate părăsi țara de cei care lucrează și trăiesc în Regat. Între timp, presa britanică publică un raport guvernamental care arată proporțiile unor decizii care se pot dovedi catastrofale.
Dacă Guvernul de la Londra se comportă ferm în cazul Brexit, atunci există riscul ca magazinele să rămână fără alimente, vor fi penurii de medicamente și combustibil, iar aprovizionarea se va face extrem de greu. De aici va fi doar o chestiune de timp până la aparița unor situații violente și tensiuni sociale care vor fi greu de ținut în frâu.
E adevărat, cetățenii britanici s-au pronunțat clar în favoarea „divorțului” de UE. Dar s-ar putea să se fi lăsat orbiți de niște lideri politici care au orchestrat Brexit și care acum nu mai sunt în scenă să și gestioneze o astfel de despărțire de blocul comunitar.
Și nici cei aflați la putere nu par să aibă prea multe opțiuni.