Ce se întâmplă cu jurnaliştii care au alertat lumea despre ororile din Mariupol. Numele lor apare pe lista neagră a Rusiei

Cătălina Burghelea 22.03.2022, 13:59
Ce se întâmplă cu jurnaliştii care au alertat lumea despre ororile din Mariupol. Numele lor apare pe lista neagră a Rusiei

Doi reporteri cu renume internațional, ale căror imagini cu orașul-port Mariupol au alertat lumea cu privire la distrugerile provocate de armata rusă, au fugit din zona asediată după ce au aflat că numele lor apare pe lista neagră a Moscovei. Datorită celor doi jurnaliști, mapamondul a putut vedea ce orori s-au produs în acest conflict ce durează de patru săptămâni.

Cine sunt jurnaliștii incluși pe Rusia pe lista neagră

Mstyslav Chernov, un jurnalist video premiat, și Evgeniy Maloletka, un fotograf proeminent, au filmat distrugerile din orașul Mariupol, inclusiv bombardarea unei maternități. Cei doi reporteri lucrează pentru Associated Press. Fotografiile cu o femeie însărcinată și transportată pe o targă au făcut înconjurul lumii și au fost pe prima pagină a ziarelor.

Rusia a aflat de ei, iar acum îi caută. Din acest motiv, soldații ucraineni i-au alungat pe cei doi jurnaliști din oraș, pe fondul temerilor că ar putea fi prinși de soldații lui Vladimir Putin și forțați să-și descrie munca făcută în Ucraina „falsă” .

„Dacă te prind, te vor duce pe cameră și te vor face să spui că tot ce ai filmat este o minciună”, a spus un soldat, potrivit lui Chernov. „Toate eforturile tale și tot ce ai făcut în Mariupol vor fi în zadar”, a continuat militarul ucrainean, notează The Telegraph.

Cei doi reporteri ucraineni au relatat din mijlocul războiului

Jurnaliștii, ambii ucraineni în vârstă de 30 de ani, au ajuns în orașul Mariupol (cu aproximativ 450.000 de locuitori) cu doar o oră înainte de începerea invaziei Rusiei.

Într-un articol pentru Associated Press, publicat luni, Mstyslav Cernov a scris că atât el, cât și Evgeniy Maloletka nu au vrut să plece chiar dacă forțele ucrainene le-au spus să facă acest lucru, deoarece au simțit că este datoria lor să relateze despre suferința oamenilor.

„Fără nicio informație din oraș, fără imagini cu clădiri demolate și copii pe moarte, forțele ruse ar putea face ce vor. Dacă nu am fi noi, n-ar fi nimic”, a punctat reporterul video.

„De aceea ne-am asumat astfel de riscuri pentru a putea trimite tuturor ceea ce am văzut, iar asta a supărat Rusia suficient de mult încât să ne vâneze”, a explicat jurnalistul ucrainean.

Au ajuns primii la maternitatea lovită de rachetele rușilor. Imaginile lor au făcut înconjurul lumii

Cei doi au stat mai mult de două săptămâni în Mariupol, continuându-și munca în timp ce trupurile fără viață ale civililor erau îngropate în gropi comune.

„Văzusem atât de multă moarte încât filmam aproape fără să o accept”, a mărturisit Chernov.

De altfel, fotograful și cameramanul au fost singurii jurnaliști prezenți la locul atentatului produs la maternitatea din orașul-port.

„Am privit cum se ridică fumul dintr-o maternitate. Când am ajuns, serviciile de urgență încă scoteau femei însărcinate rănite din ruine”, și-a amintit Mstyslav Chernov.

Femeia insarcinata care a scapat de bombardamentele din Mariupol a nascut

Muncă titanică printre obuze și gloanțe

Aproape fără semnal la telefon, jurnaliştii au fost nevoiţi să improvizeze ca să poată trimite fotografii şi videoclipuri redacției de știri AP. În majoritatea zilelor, reporterii au condus până la o zonă îndepărtată, cu o conexiune fiabilă la internet, unde se ascundeau de inamici în timp ce încărcau imaginile.

În ziua bombardamentului la maternitatea din Mariupol, poliția locală i-a escortat într-un loc în care conexiunea la internet a fost suficient de puternică, un ofițer spunându-le că fotografiile lor vor „schimba cursul războiului”. Mai târziu, Chernov și Maloletka au aflat că una dintre gravidele fotografiate de ei murise împreună cu fătul ei nenăscut.

Moscova îi consideră dușmani pe Mstyslav Chernov și Evgeniy Maloletka

Guvernul de la Moscova a respins relatările celor doi jurnaliști, descriindu-le o farsă pusă în scenă de actori plătiți. Trimisul Rusiei la ONU a prezentat, săptămâna trecută, imagini tipărite cu fotografiile lui Maloletka la o reuniune a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, susținând că acestea sunt propagandă ucraineană.

Jurnaliştii nu au mai avut acces la internet câteva zile după bombardament, fără să ştie că Rusia i-a declarat duşmani. Un grup de soldați ucraineni a dat buzna în camera în care se ascundeau și le-a spus că au ordin să-i evacueze.

„Rușii ne vânau. Aveau o listă de nume, inclusiv ale noastre, și se apropiau”, a dezvăluit Chernov.

Despre plecarea lor, Mstyslav Chernov a spus că a „rămas recunoscător soldaților, dar și rușinat”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...