Motivul pentru care Putin vrea să pună mâna pe Mariupol. Imagini cumplite cu oraşul distrus de bombardamente

Beatrice Dumitru 21.03.2022, 11:40

Trupele ruse s-au chinuit să pună mâna pe zone cheie din nordul și estul Ucrainei, printre acestea aflându-se și orașul port Mariupol, din regiunea Donețk. Orașul este bombardat încă din prima zi a războiului, iar locuitorii suportă atacurile forțelor ruse fără curent electric sau apă curentă. Dar, de ce vrea Vladimir Putin să cucerească orașul Mariupol?

Mariupol, distrus de bombardamente

Blocuri de locuințe și un centru comercial au fost complet distruse în Mariupol. Orașul-port asediat s-a confruntat cu bombardamente constante de la începutul războiului, pe 24 februarie. Primarul orașului Vadim Boichenko a declarat că luptele au ajuns în centrul orașului.

La est de Crimeea, forțele ruse împing spre Mariupol, un oraș de 450.000 de locuitori, care este încercuit și supus bombardamentelor puternice, iar sursele de apă și energie au fost întrerupte. Chiar și așa,  Ucraina a respins cererea Rusiei care oferea posibilitatea civililor să iasă în siguranță din oraș, dacă forțele armate ucrainene depun armele.

Motivul pentru care Putin vrea să pună mâna pe Mariupol. Imagini cumplite cu orașul distrus de bombardamente
Orașul Mariupol a fost atacat din prima zi a războiului.

De ce vrea Vladimir Putin să cucerească Mariupol

Dacă Mariupol cade, ar oferi Rusiei controlul asupra unuia dintre cele mai mari porturi ale Ucrainei și ar crea un coridor terestre între Crimeea și regiunile susținute de Rusia Lugansk și Donețk. În prezent, peninsula este legată de Rusia continentală doar printr-un singur pod, construit cu cheltuieli mari după anexare.

De asemenea, cucerirea orașului-port strategic ar însemnă că Rusia va întrerupe accesul maritim al Ucrainei, ceea ce ar provoca pagube economice uriașe țării.

În mod strategic, există porturi majore în acea regiune care permit cu adevărat forțelor lui Vladimir Putin să sugrume orice capacitate pentru ca Ucraina să fie alimentată pe mare”, a declarat Karl Qualls, profesor de istorie și specialist în politica Rusiei, la Dickinson College, pentru BBC.

Se crede că aproximativ 300.000 de oameni au rămas în Mariupol, în timp ce proviziile sunt pe terminate, iar ajutoarele sunt blocate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...