O familie din Mariupol, despre ororile războiului din Ucraina. Oamenii care încercau să facă rost de apă, „vânaţi” de ruşi. „Ne omorau”

Andra Daoud 22.03.2022, 11:22

După aproape patru săptămâni de război, civililor care au rămas în Ucraina le este din ce în ce mai greu să fugă și să se salveze. Cei care au ales să rămână trăiesc ascunși în adăposturi subterane, iar viața lor este o continuă luptă pentru supraviețuire. O familie din Mariupol a reușit însă să fugă, după 23 de zile de război. Cei doi soți au povestit prin ce au trecut până să își părăsească orașul.

O familie din Mariupol, despre ororile războiului din Ucraina

Dmitro și Tania Șveț au stat ascunși în pivnița casei lor din Mariupol, împreună cu fiica lor de 7 ani și cu părinții lor. După 23 de zile de război, ei au reușit să fugă, în condițiile în care Mariupol a fost unul dintre cele mai atacate orașe și se află sub asediul rușilor de mai multe zile.

Dmitro și Tania au plecat împreună cu fetița lor, însă părinții lor au rămas acolo. Cei doi au povestit pentru CNN ororile pe care le-au înfruntat în cele peste trei săptămâni, cât au stat ascunși. În prezent, Tania și soțul ei se afă într-un adăpost din Dnipro, iar femeia a declarat că:

Nu mai există un oraş acolo. Nu mai există oraşul Mariupol, nu a mai rămas nicio clădire rezidenţială. Doar 10 la sută din oameni au rămas. Pensionari fără bani sau cei fără maşini care nu pot pleca şi oameni care nu pot merge”.

Femeia a ținut un jurnal cât timp a stat ascunsă, iar una dintre însemnările pe care le-a făcut a fost: „Nu am făcut baie trei săptămâni, ne-am făcut nevoile pe o găleată, într-o pungă”.

„Dacă ne strângeam în grup, trăgeau asupra noastră”

Totul s-a transformat într-o luptă pentru supraviețuire, iar oamenii ieșeau din pivniță doar pentru a face rost de mâncare și apă. Vecinii lor au fost uciși în timp ce stăteau la coadă pentru alimente, iar cei doi au povestit că erau nevoiți să se descurce cu ce găseau, pentru că dacă mergeau în grupuri pentru a face rost de resurse, erau „vânați” de ruși.

Problema este că în oraşul nostru nu aveam nimic. Nu aveam reţea la telefon, nu aveam internet. Totul era tăiat. Alimentarea cu gaze, cu apă, curentul electric. Făceam mâncare afară, pe foc. Focul îl făceam cu lemne luate din parcuri, pentru că nu aveam altă opţiune pentru a supravieţui”, a explicat şi Dmitro.

O familie din Mariupol, despre ororile războiului din Ucraina. Oamenii care încercau să facă rost de apă, „vânaţi” de ruşi. „Ne omorau”
Orașul Mariupol a fost distrus de ruși în cele aproape patru săptămâni de război

Cei doi se tem că nu își vor mai vedea părinții

Cei doi se tem că nu își vor mai vedea părinții, care au rămas în orașul asediat de ruși. Tania și Dmitro și-au văzut vecinii răpuși de ruși și au ajutat la săparea de morminte improvizate în curți, pentru a-i îngropa. Bărbatul își amintește că o bombă a explodat în fața lui, în timp ce aștepta la coadă pentru apă și trei oameni au murit în acel atac.

Mama era complet distrusă psihic, într-o depresie totală. Ea nu a ieşit din pivniţă de la începutul războiului. În ultima zi în care l-am văzut pe tata, ne-a implorat: Vă rog, plecaţi undeva, nu ştiu unde, scăpaţi de aici! (Tata) mi-a spus: Te rog, fiule, pleacă. Pleacă şi salvează-ţi familia!”, povesteşte Dmitro.

Cei doi soți și fiica lor au reușit să ajungă în Dnipro, după un drum de 15 ore și numeroase controale din partea soldaților ruși. Reporterul CNN care le-a luat interviul a notat la final că Tania fusese sunată de mama ei, care și-a luat rămas bun în lacrimi, pentru că nu știa dacă va mai reuși să supraviețuiască nopții următoare.

Urmăriți Impact.ro și pe