Ce se întâmplă cu examenele naționale după ce profesorii au intrat în grevă? Dascălii nu renunță: „Nu facem jocuri politice!“

Emanuela Pană 22.05.2023, 15:22
Ce se întâmplă cu examenele naționale după ce profesorii au intrat în grevă? Dascălii nu renunță: „Nu facem jocuri politice!“

Profesorii se află, de astăzi, 22 mai, în grevă generală, după ce consultările de duminică cu Guvernul au eșuat. Potrivit liderilor sindicatelor din educație, Executivul a venit „cu aceeași ofertă ca în ultimele zile“. Pe lângă greva generală, declanșată luni, sindicaliștii din domeniu amenință cu proteste. Iată ce se întâmplă cu examenele naționale după ce profesorii au intrat în grevă.

Grevă generală în școlile din România: profesorii merg la școli, dar nu țin cursuri 

Peste 150.000 de profesori, alături de alte câteva zeci de mii de angajați din cadrul personalului auxiliar și nedidactic, au intrat în grevă de astăzi, 22 mai 2023 – prima grevă a profesorilor din România din ultimii 18 ani.  

Sindicatele din Educaţie au declanșat o grevă generală în școli după ce Guvernul nu le-a rezolvat doleanțele, în mare parte de natură salarială. Sindicaliștii se declară „deschiși negocierilor“, însă, potrivit lor, Executivul a venit, duminică, 21 mai, „cu aceeași ofertă ca în ultimele zile“.  

Cele trei sindicate din educație, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret“ și Federația Națională Sindicală „Alma mater“ au transmis în această dimineață, printr-un comunicat, că, dacă Guvernul nu va găsi soluții pentru problemele din învățământ, pe lângă greva generală, profesorii sunt pregătiți să iasă masiv în stradă.  

„Nu avem nevoie de ajutoare sociale! Nu suntem asistați social! Avem nevoie de salarii decente! Nu am decis să facem grevă peste noapte! Nu facem jocuri politice!“, au transmis sindicaliștii, care au respins propunerile făcute, duminică, de Guvern.

Citește și: Metoda aleasă de Carmen Iohannis să le predea elevilor, după ce a refuzat să intre în grevă. Cum ține orele prima-doamnă?

Ce se întâmplă cu examenele naționale după ce profesorii au intrat în grevă?

Greva generală din educație este pe termen nelimitat, ceea ce înseamnă că atât finalul de an, cât și programul examenelor naționale sunt puse în pericol. Sindicatele transmit că durata grevei va depinde de răspunsul pe care îl va da Guvernul, iar cei care au aderat la declanșarea ei vor renunța.  

Ce se intampla cu examenele nationale dupa ce profesorii au intrat in greva
Ce se intampla cu examenele nationale dupa ce profesorii au intrat in greva

Sindicaliștii au precizat, de asemenea, că nu au declanșat brusc greva generală, amintind că au organizat acțiuni de protest, prin care au cerut majorări salariale, începând din decembrie 2021. 

Dar ce se întâmplă cu examenele naționale după ce profesorii au intrat în grevă? Această întrebare macină un număr extrem de mare de elevi și părinți. Din păcate, însă, liderii sindicatelor din educație spun că nu au nicio soluție pentru examenele naționale și pentru încheierea mediilor elevilor. 

Chestionați cu privire la ce se va întâmpla cu încheierea anului școlar și cu examenele naționale, sindicaliștii au replicat că la această întrebare trebuie să răspundă Guvernul. Totodată, atunci când au fost întrebaţi dacă elevii vor avea mediile încheiate la final de an școlar, ei au răspuns: „rămâne de văzut“.  

Sindicaliștii i-au sfătuit pe părinți să își țină astăzi copiii acasă, chiar dacă școlile nu au fost închise.  

„Atenţionăm Guvernul României că, dacă în perioada imediat următoare nu se implică serios în soluționarea problemelor care fac obiectul grevei generale din învățământ şi nu vine cu propuneri care să fie acceptate de membrii de sindicat, salariaţii din educaţie sunt hotărâți ca, în paralel cu greva generală, să iasă masiv în stradă“, au avertizat reprezentanții celor trei federații sindicale.

Luni dimineață, Ministerul Educației a anunțat că lucrează împreună cu Ministerul Muncii, cel al Finanțelor și cel al Investițiilor și Proiectelor Europene, la acte normative care să prevadă o creștere a salariilor de aproximativ 9% pentru personalul nedidactic, până la finalul anului în curs, conform grilelor din legislație. 

Așadar, dialogul cu reprezentanții sindicatelor va continua. Potrivit estimărilor ministerului, se va ajunge la „o creștere de circa 9% a salariului și un impact bugetar estimat la 90 de milioane de lei, până la finalul anului calendaristic, pentru cei aproape 55.000 de beneficiari din învățământul preuniversitar și 10.000 din învățământul superior“, se precizează în comunicat 

Vezi și: Ce salarii vor profesorii ca să renunțe la grevă? Sumele pe care le-au cerut pentru a reveni la ore

Calendarul examenului de Bacalaureat 2023 

  • 29 mai – 7 iunie 2023: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen; 
  • 2 iunie 2023: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a; 
  • 12-14 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A; 
  • 14-15 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B;  
  • 14-16 iunie 2023: Evaluarea competențelor digitale – proba D;  
  • 19-21 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C; 
  • 26 iunie 2023: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă;  
  • 27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă; 
  • 28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă;  
  • 29 iunie 2023: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă;  
  • 3 iulie 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00; 
  • 4-6 iulie 2023: Rezolvarea contestațiilor; 
  • 7 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale. 

Calendarul probelor de la Evaluarea Națională 2023 

  • 6-9 iunie 2023: Înscrierea la Evaluarea Națională; 
  • 9 iunie 2023: Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a; 
  • 19 iunie 2023: Limba și literatura română – probă scrisă; 
  • 21 iunie 2023: Matematica – probă scrisă; 
  • 22 iunie 2023: Limba și literatura maternă – probă scrisă; 
  • 28 iunie 2023 (până la ora 14:00): Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor; 
  • 28 iunie 2023 (ora 16:00 – ora 19:00) – 29 iunie 2023 (ora 8:00 – ora 12:00): Depunerea contestațiilor; 
  • 29 iunie – 4 iulie 2023: Soluționarea contestațiilor; 
  • 4 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor. 
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...