Ce se întâmplă cu elevii care au simptome şi nu se prezintă la şcoală, începând cu 8 februarie. Anunţ important

Ioana Bucur 04.02.2021, 16:01
Ce se întâmplă cu elevii care au simptome şi nu se prezintă la şcoală, începând cu 8 februarie. Anunţ important

Apar tot mai multe întrebări înainte de redeschiderea școlilor din 8 februarie. Ce se întâmplă cu elevii care au simptome și nu se prezintă la ore. Anunț important al ministrului Educației.

Ce se întâmplă cu elevii care au simptome și nu se prezintă la școală

Cu patru zile înainte de redeschiderea școlilor, Ministerul Educației a organizat o videoconferință la care au fost invitați să participe toți inspectorii școlari județeni pentru „informarea asupra reglementărilor legate de redeschiderea școlilor din 8 februarie 2021”, a anunțat instituția.

Printre subiectele dezbătute de autorități a fost și o problemă cu care, cel mai probabil, se vor confrunta mulți școlari, din întreaga țară. Ce se va întâmpla cu elevii care au simptome și nu se prezintă la ore? Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că, în acest caz, nu se vor pune absențe sau, dacă se pun, vor fi motivate în mod automat:

„Poate ar trebui mai clar precizate acele situaţii în care dacă elevul prezintă simptome recomandarea să fie inclusiv la nivelul ordinului de ministru comun mai clar, de a nu se prezenta în colectivitate. De asemenea, cred că este bine să precizăm că în situaţia în care prezintă simptome, nu se prezintă la şcoală, nu se pun absenţe sau absenţele sunt motivate”, a anunțat ministrul Sorin Cîmpeanu.

Ce se întâmplă cu elevii care au simptome şi nu se prezintă la şcoală
Ministrul Educației, anunț cu privire la elevii care vor avea simptome. Inquam Photos / George Călin

Ce se întâmplă cu adeverințele medicale ale elevilor

Joi, în timpul aceleiași videoconferințe, ministrul Sorin Cîmpeanu a declarat că adeverințele medicale ale elevilor vor fi acceptate și în format electronic și, cel mai important, cele emise pentru primul semestru își vor păstra valabilitatea, subliniind că nu este cazul ca părinții să fie puși pe drumuri pentru a obține alte documente medicale.

„Am anunţat deja de ieri, nu ştiu dacă face obiectul unui ordin de ministru, dar ca să vorbim toţi acelaşi lucru, adeverinţele medicale eliberate cu privire la vulnerabilităţile elevilor care le împiedică prezenţa fizică în şcoală în primul semestru rămân valabile. Nu trimiteţi copiii, părinţii pentru alte adeverinţe. Dacă acele adeverinţe au fost eliberate, spre exemplu, pe baza unei boli cronice, diabet, din păcate nu s-a vindecat de diabet între primul şi cel de-al doilea semestru. Nici elevul şi nici cadrul didactic. Deci adeverinţele pe primul semestru rămân valabile. O să introducem un articol conform căruia se vor lua în considerare adeverinţele în format electronic”, a declarat Sorin Cîmpeanu, joi, în videoconferinţa cu inspectorii şcolari.

Ghidul de reguli pentru clasă, începând din 8 februarie

Elevii și cadrele didactice se pregătesc pentru redeschiderea școlilor din 8 februarie. Autoritățile au anunțat ghidul de reguli pentru clasă, ce conține instrucțiuni clare despre organizarea sălilor de clasă și grupurilor sanitare. Tot aici este specificat și modul în care se va face accesul în unitățile de învățământ. Astfel, circulația pe holuri se va face în funcție de benzile ce vor crea „trasee prestabilite” de intrare, deplasare și părăsirea unităților de învățământ, ajutând la păstrarea distanței de siguranță.

„Sala de clasă va fi amenajată astfel încât să fie asigurată distanţarea fizică de 1 metru între elevi. Dacă configurația sălii de clasă (suprafață, mobilier etc) nu permite distanțarea fizică de 1 metru, atunci spațiul va fi organizat astfel încât să se asigure distanța maxim posibilă între elevi”, se arată în proiect.

Mai multe detalii despre condițiile în care se va face redeschiderea școlilor, AICI.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...