Situaţiile în care elevii se vor întoarce la sistemul de predare online. Sorin Cîmpeanu a explicat tot

Stan Filon 04.02.2021, 08:53
Situaţiile în care elevii se vor întoarce la sistemul de predare online. Sorin Cîmpeanu a explicat tot

Ministrul Educației a venit cu ultimele precizări în ceea ce privește regulile după care vor funcționa școlile, începând cu data de 8 februarie. Astfel, am aflat că regula distanțării sociale nu se va mai aplica în școlile din România, iar ministrul a precizat și în ce situații se trece din nou la învățământul online.

Iată care sunt situaţiile în care elevii se vor întoarce la sistemul de predare online

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a recunoscut că elevii vor fi nevoiți să stea unul lângă celălalt, mai ales dacă în clasa respectivă sunt bănci cu două locuri. Importantă este însă purtarea măștii de protecție.

„Regulile de distanţare vor fi adaptate la specificul şi realităţile şcolii româneşti şi nu numai scolii româneşti. Acest ordin de ministru comun va trebui să fie foarte clar, foarte explicit, uşor de înţeles şi mai cu seamă să poată fi aplicabil la realităţile şcolii româneşti. Atâta vreme cât voi considera, poziţionându-mă din perspectiva unui director sau a unui rector, am ceva exerciţiu, şi nu voi înţelege ce trebuie să aplic din acest ordin, nu voi semna acest ordin. El trebuie să fie foarte clar şi să fie aplicabil.

Situatiile in care elevii se vor intoarce la sistemul de predare online
Situatiile in care elevii se vor intoarce la sistemul de predare online

Distanțarea socială nu va exista în școli

90% din şcolile din România au bănci de doi elevi. Dacă sunt bănci de doi elevi, vor sta doi elevi în bancă, accentul se pune pe portul măştii. Este o condiţie determinantă. De asemenea, o altă măsură simplă, ce ţine de aerisirea, ventilaţia spaţiilor închise, sălilor de clasă”, a explicat ministrul Educaţiei.

El a mai precizat că la apariţia a două cazuri de COVID-19 într-o clasă, activitatea în acea clasă va fi suspendată timp de 14 zile. De asemenea, la două cazuri de infectare la profesori într-o şcoală, este suspendată activitatea în unitatea respectivă de învăţământ timp de două săptămâni.

Ministrul Educației a precizat că s-a renunțat la sistemul de învățare hibrid, însă a recunoscut că elevii s-ar putea reîntoarce la școala online în mai multe scenarii.

„Chiar dacă s-a renunţat ca variantă sistemică la acest scenariu, sunt cele cinci excepţii care vor conduce procesul de învăţare/predare în online. Elevii care au contraindicaţii medicale – şi aici un lucru foarte important, acei elevi au deja adeverinţe de la începutul primului semestru. Vom insista ca acele adeverinţe, pentru că sunt în acelaşi an şcolar, să fie luate în considerare şi să nu punem elevii pe drumuri pentru alte adeverinţe medicale care să ateste vulnerabilităţi ce îi împiedică să vină la şcoală cu prezenţa fizică.

Este vorba de elevii care au aparţinători în familie cu aceste vulnerabilităţi, lucru ce îi împiedică să intre în colectivitate, este vorba de elevii care prezintă simptome specifice în anumite zile, caz în care nu este necesar să avem astfel de adeverinţe, se recomandă apăsat să nu intre în colectivitate. De asemenea, profesorii cu vulnerabilităţi medicale sunt nevoiţi să prezinte certificate care să ateste acest lucru de la un medic de medicina muncii şi profesorii care au simptome, la fel ca şi elevii, nu se vor prezenta în comunitate”, a detaliat Sorin Cîmpeanu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...