Clopoțelul va suna pe data de 8 februrie pentru aproximativ 2,4 milioane de elevi care se vor reîntoarce la școală! Aceștia sunt obligați să poarte mască de protecție, altfel nu vor fi primiți în colectivitate, după cum a declarat ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a precizat și cum vor fi testați elevii care prezintă simptome de coronavirus.
Așadar, elevii vor fi obligați să poarte mască de protecție la cursuri, dar ce se întâmplă cu profesorii care nu vor să poarte mască? Ei bine, aceștia vor suporta o sancţiune din partea Inspectoratului Şcolar, potrivit ministrului Educației.
”Am făcut o simulare pe cifrele de astăzi, dacă s-ar păstra şi duminică, înainte de ziua de luni, 8 februarie, am avea un număr de 2.420.000 de elevi în şcoli, deci am avea 80 la sută din elevi în şcoli, într-un număr de 6713 şcoli din 7203 unităţi de învăţământ.
Am avea, cel puţin teoretic, efective complete, spun teoretic pentru că sunt acele cinci excepţii, foarte important de menţionat: elevii care au vulnerabilităţi medicale, certificate ca atare, elevii care au aparţinători cu care locuiesc şi cărora le-ar face foarte mult rău dacă ar accelera acest risc de transmitere, apoi elevii care prezintă simptome specifice, profesorii cu vulnerabilităţi cronice şi ultima situaţie, foarte complicată, profesorul care are şi el simptome şi trebuie să stea şi el acasă”, a declarat Sorin Cîmpeanu, la Digi 24, marţi seară.
Sorin Câmpeanu a recunoscut că este o adevărată problemă atunci când vine vorba de testarea elevilor care prezintă simptome de coronavirus, deoarece nu există suficient personal medical în școli, iar profesorii nu vor putea face teste rapide.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]”După discuţiile pe care le-am avut cu Ministerul Sănătăţii, având în vedere că noi am susţinut de la bun început acest proiect de testare cu antigen, există disponibile teste antigen pentru toţi elevii şi cadrele didactice din România, este însă o problemă a personalului medical care să administreze aceste teste. Testarea este un act medical, nu un act educaţional. Cine a sugerat că profesorii ar putea să administreze aceste teste, a greşit profund.
Trebuie personal medical. În educaţie sunt angajaţi doar 113 medici şi 268 de asistenţi medicali. Se adaugă cei 788 de medici de medicină generală, plus 540 de stomatologi, plus 3.000 de asistenţi medicali, angajaţi ai Ministerului Sănătăţii care, însă, toţi lucrează acum la DSP. Ei trebuie să se întoarcă din DSP, în total am avea 5.000 de persoane cu competenţe medicale, capabile să administreze aceste teste, să aibă grijă de copiii care ar prezenta simptome în şcoală”, a declarat Cîmpeanu.
Ministrul Educației a mai precizat că elevii și profesorii vor avea acces gratuit la măști de protecție. ”Sunt 37 milioane de măşti în şcolile din România, la acest moment. Sunt măşti achiziţionate de către Inspectoratele Şcolare. Există un alt stoc de măşti, achiziţionate de autorităţile locale, care se adaugă acestor 37 de milioane”, a declarat ministrul.