Ce se întâmplă cu dosarul lui Călin Popescu Tăriceanu pentru mita de 800.000 de dolari. Avocații cer închiderea înainte de a începe judecata

Ioana Matei 09.06.2022, 14:02
Ce se întâmplă cu dosarul lui Călin Popescu Tăriceanu pentru mita de 800.000 de dolari. Avocații cer închiderea înainte de a începe judecata

Dosarul în care fostul premier Călin Popescu Tăriceanu este acuzat că a luat mită 800.000 de dolari de la o firmă austriacă, pentru închirierea unor licențe Microsoft necesare unor autorități și instituții publice, a ajuns, joi, la al doilea termen de judecată. Avocații fostului premier vor ca procesul să se închidă, pe motiv că faptele de care este acuzat sunt din 2007-2008 și s-au prescris după 10 ani, invocând decizia recentă a Curții Constituționale.

Călin Popescu Tăriceanu a fost trimis în judecată în martie 2021, dar judecata a început pe 26 mai 2022, după ce dosarul a ieșit din procedura de camera preliminară.

La primul termen, avocatul lui Tăriceanu a cerut instanței să constate că fapta de care este acuzat s-a prescris. El a invocat decizia Curții Constituționale privind neconstituționalitatea articolului 155 din Codul de procedură penală privind întreruperea cursului prescripției procesul.

Pe de altă parte, procurorul DNA vrea ca judecata să continue și dosarul fostului premier să fie unit cu cel de la Curtea de Apel București al omului de afaceri Petre Berteanu, prin intermediul căruia ar fi ajuns mita la Tăriceanu.

UPDATE: Joi, la al doilea termen de judecată, un alt avocat al fostului premier Călin Popescu Tăriceanu a depus la instanță o cerere scrisă cu justificările pentru care solicită încetarea procesului penal pentru că a intervenit prescripția faptei.

Avocatul a cerut să fie analizată cu prioritate cererea, însă judecătorii ICCJ au stabilit că solicitarea va fi luată în discuție la următorul termen, stabilit pentru 8 septembrie.

Instanța a luat însă în discuție cererea procurorilor DNA de reunire a dosarului lui Tăriceanu cu cel al lui Petre Berteanu, de la Curtea de Apel București. În urma deliberărilor, judecătorii au decis ca Tăriceanu și Berteanu să fie judecați în același dosar, la ICCJ.

Acuzațiile din dosarul fostului premier Călin Popescu Tăriceanu

Procurorii DNA vor ca fostul premier să fie condamnat pentru că, în 2007, a cerut 800.000 de dolari, prin omul de afaceri Petre Berteanu, de la reprezentanții firmei austriece Fujitszu Simmens. În schimbul banilor, Tăriceanu s-ar fi angajat să ducă spre adoptare patru hotărâri de Guvern privind contracte de închiriere pentru licențe software. Astfel, în 2008 au fost date hotărârile de Guvern 199, 634, 1193 și 1451.

Petre Berteanu ar fi cerut, în numele prim-ministrului de atunci, ”un comision de 10% din valoarea actelor adiționale și plăților la contractul comercial derulat de compania austriacă, în schimbul adoptării hotărârilor de guvern care urmau să permită acest lucru, conform intereselor companiei”, au scris procurorii în rechizitoriul trimis instanței.

Banii ar fi ajuns la Călin Popescu Tăriceanu în noiembrie 2008, în două tranșe, prima de 500.000 de dolari și a doua de 300.000 de dolari. Banii ar fi fost folosiți pentru cheltuieli din campania electorală.

”Suma totală de 800.000 USD, reprezentând comisionul plătit de reprezentanții firmei austriece, prin intermediul unor companii offshore, ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală, fiind transferată unei firme de consultanță”, potrivit acuzațiilor procurorilor DNA.

Tăriceanu, anunț îngrijorător: “Am intrat deja în criză economică”. Atac dur la adresa Guvernului Orban

”Acest dosar pleacă de la premise false, eronate și aberante și anume că în perioada în care am condus Guvernul, au fost emise o serie de HG care să favorizeze o anumită companie. Prim-ministrul nu dă așa, din pixul lui, hotărâri de Guvern. Ele parcurg o întreagă procedură administrativă, sunt avizate din punct de vedere legal”, spunea Tăriceanu.

Imobile ale lui Călin Popescu Tăriceanu au fost puse sub sechestru, pentru a putea fi recuperat prejudiciul de 800.000 de dolari, dacă se va ajunge la o decizie definitivă de condamnare.

Tăriceanu, achitat în două dosare

Călin Popescu Tăriceanu mai este judecat într-un dosar, pentru abuz în serviciu şi complicitate la uzurpare de calităţi oficiale, din perioada în care a fost președintele Senatului. Tăriceanu este acuzat că nu a supus la vot în plenul Senatului încetarea mandatului de senator al lui Cristian Marciu, care fusese declarat incompatibil de către instanță și nu mai putea ocupa o funcţie publică.

Instanța supremă l-a achitat pe Tăriceanu pentru ambele fapte, în decembrie 2021, dar decizia nu este definitivă. Următorul termen de judecată la Completul de cinci judecători de la ICCJ este pe 20 iunie.

Fostu premier mai are o decizie de achitare, definitivă, data tot de ICCJ, în aprilie 2019, pentru acuzația de mărturie mincinoasă, respectiv pentru declaraţiile date ca martor în dosarul Ferma Băneasa.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Matei
Redactor Impact.ro și absolventă a Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din București în anul 2012, Ioana s-a alăturat echipei noastre în urmă cu 3 ani, din dorința...