Ce se întâmplă cu carantina și izolarea. Ce vor trebui să facă românii infectați

Ana Anitoiu 08.03.2022, 17:01
Ce se întâmplă cu carantina și izolarea. Ce vor trebui să facă românii infectați

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus, marți, ce se va întâmpla cu carantina și izolarea în țară după ridicarea stării de alertă și a restricțiilor, inclusiv a celor referitoare la purtarea măștilor de protecție. Oficialul a explicat ce vor trebui să facă românii infectați cu noul coronavirus începând de miercuri, 9 martie.

Ministrul Sănătății, despre ce se va întâmpla cu izolarea

Potrivit medicului Alexandru Rafila, pentru persoanele care se vor infecta cu SARS-CoV-2 după ce starea de alertă se va ridica, la ora 00.00, măsura izolării nu va mai fi dublată de controlul autorităților. Totuși, ministrul Sănătății a atras atenția că aceasta va rămâne necesară, la fel ca în alte cazuri de boli transmisibile, cum ar fi gripa.

„Izolarea unei persoane simptomatice este normală. Aceeași recomandare o avem și pentru alte tipuri de afecțiuni. Dacă ai gripă trebuie să te izolezi. Izolarea nu este dublată de control, pentru că acest control al izolării va dispărea, dar asta nu înseamnă că dacă avem simptome, dacă se confirmă diagnosticul, trebuie să împrăștiem infecția.

Este o conduită pe care nu avem cum să o încurajăm, dimpotrivă. Izolarea este esențială și pentru o vindecare mai rapidă. Chiar dacă primești tratament ambulatoriu este bine să fii izolat, inclusiv de membrii familiei, astfel încât să nu transmiți infecția”, a declarat, marți, Alexandru Rafila, precizând că cei infectați cu noul coronavirus vor putea primi concediu medical în continuare.

Ce se intampla cu carantina si izolarea
Ministrul Sanatatii a anuntat ce se intampla cu carantina si izolarea. Foto: pexels.com

Alexandru Rafila, despre ce se va întâmpla cu intrarea în carantină în România

De asemenea, Alexandru Rafila a spus ce se va întâmpla cu intrarea în carantină în România. Ministrul a precizat că în această privință încă se studiază legislaţia, deoarece este nevoie de o decizie a Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU).

„În ceea ce privește carantina, acolo procesul de evaluare a legislației continuă și în acest moment, pentru că este nevoie de o decizie a CNSU, și așteptăm să găsim o soluție legată de carantină, să vedem dacă ea va continua sau nu și în ce condiții”, a spus ministrul Sănătății.

Alexandru Rafila le-a recomandat românilor să poarte în continuare măști de protecție în spații publice aglomerate, precum mijloace de transport în comun, precum și în grăinițe, școli, universități și unități sanitare.

În plus, ministrul Sănătății le-a recomandat oamenilor să evite în general spațiile aglomerate, fie că sunt închise sau deschise, și să respecte în continuare regulile de igienă precum spălatul mâinilor și utilizarea unui antiseptic.

Oficialul le-a mai recomandat românilor să consulte condițiile de călătorie în străinătate, dacă vor să iasă din țară, pentru că cele mai multe state europene păstrează certificatul COVID-19. La sosirea în România, acesta nu va mai fi necesar.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...