Ce se întâmplă cu ajutorul social în România. Proiectul de lege a trecut deja de Senat

Nicu Stan 10.06.2021, 19:18
Ce se întâmplă cu ajutorul social în România. Proiectul de lege a trecut deja de Senat

Ce se întâmplă cu ajutorul social în România. Proiectul de lege a trecut deja de Senat. Ce prevede acesta pentru cei care au beneficiat de ajutor social și își găsesc de muncă.

Legea a trecut de Senat. Ce beneficii vor avea asistații sociali care își găsesc de muncă

S-a aflat ce se întâmplă cu ajutorul social în România. Proiectul de lege a trecut deja de Senat. Acesta prevde că românii ar putea beneficia de ajutor social încă trei luni după ce se vor angaja. Propunerea a fost adoptată de Senat, însă va intra în vigoare după ce va trece și de Camera Deputaţilor și va fi promulgată de președintele Klaus Iohannis. Apoi, legea trebuie să fie publicată în Monitorul Oficial.

Astfel, românii ar putea beneficia de ajutor social încă trei luni după data de la care se vor angaja, conform proiectului de lege adoptat în mod tacit de Senat, fără să fie discutat în plen și supus votului. În cazul în care va fi publicată în Monitorul Oficial, legea va intra în vigoare începând de anul viitor. Adoptarea tacită a fost constatată de senatori în ședința plenară de miercuri.

Asistati sociali care isi gasesc un loc de munca vor mai primi 3 luni ajutorul social
Asistati sociali care isi gasesc un loc de munca vor mai primi 3 luni ajutorul social

Violeta Alexandru, unul dintre inițiatorii legii

Unul dintre iniţiatorii proiectului de lege este Violeta Alexandru, fost ministru al Muncii. Propunerea arată că ajutorul social va fi acordat pe o perioadă de trei luni, o singură dată pe an, membrului de familie care realizează venituri în baza unui contract individual de muncă, raport de serviciu sau a altei forme de angajare ori desfăşoară activităţi independente ori agricole, înregistrând venituri până la nivelul salariul minim brut pe ţară.

”Beneficiarii de ajutor social, apţi de muncă, trebuie să muncească, să devină independenţi de ajutorul de la stat, să îşi poată întreţine familia. Amendamentul adus Legii 416/2011, prin care, dacă refuză un loc de muncă, aceştia nu mai primesc ajutorul social, a avut beneficiul aşteptat, în sensul că a redus numărul de dosare de ajutoare de tip social cu circa 50.000. (…) Următorul pas trebuie să fie integrarea pe piaţa muncii a acestor persoane. Fără un loc de muncă, aceste persoane rămân dependente de ajutoarele de la stat”, scriu iniţiatorii proiectului în nota de fundamentare, conform avocatnet.ro.

Când ar putea intra în vigoare Legea

Dacă va trece şi de Camera Deputaţilor şi va fi promulgată de președintele Klasu Iohannis și va ajunge să fie publicată în Monitorul Oficial, prevederile propunerii ar trebui să intre în vigoare de la începutul lui 2022.

Urmăriți Impact.ro și pe