Ce se face cu lumânarea de la Înviere după ce ajungi acasă. Mulţi creştini o aruncă, e greşit

Stan Filon 23.04.2022, 20:30
Ce se face cu lumânarea de la Înviere după ce ajungi acasă. Mulţi creştini o aruncă, e greşit

Toți românii trebuie să știe ce se face cu lumânarea de la Înviere, după ce fiecare ajunge acasă. Noaptea Învierii este plină de semnificații, iar creștinii merg în această noapte sfântă la biserică, unde ascultă slujba cu smerenie, apoi iau Lumina Sfântă. Aceasta este cea mai bună veste a creștinătății și cu toții trebuie să știm exact ce semnifică Lumina Sfântă, pentru ca locuința și sufletele noastre să fie binecuvântate.

Iată ce se face cu lumânarea de la Înviere după ce ajungi acasă

Noaptea de Înviere este una dintre cele mai importante sărbători a creștinătății. Pe cât este de importantă, pe atât este de plină de semnificaţii şi simboluri vechi de când lumea. Chiar dacă aproape toți creștinii merg în această noapte la biserică pentru a primi Lumina Sfântă, puțini știu ce semnifică ea, mai exact. Lumânarea din noaptea de înviere reprezintă simbolul Învierii lui Hristos, al biruinţei Binelui asupra Răului şi al vieţii asupra morţii.

Așadar, în noaptea de sâmbătă spre duminică credincioşii merg la biserică pentru a primi lumina Lui Hristos. Fiecare îşi pregăteşte o lumânare, care poate fi și o candelă, pe care o va aprinde din lumina adusă de preot de pe masa Sfântului Altar. Această lumânare va rămane aprinsă tot timpul săvârşirii Sfintei Învieri, după care fiecare om se întoarce acasă cu lumânarea aprinsă, dacă va avea norocul ca aceasta să nu se stingă.

Ce se face cu lumanarea de la Inviere dupa ce ajungi acasa
Ce se face cu lumanarea de la Inviere dupa ce ajungi acasa

Cum se folosește lumânarea din noaptea de Înviere

Dar ce faci cu lumânarea după Înviere? Ei bine, lumânarea din noaptea de Înviere este o ofrandă adusă lui Dumnezeu. Cei ce participă și la dumnezeiasca Liturghie din noaptea Învierii, însoțesc ofranda luminii și cu această lucrare. Mulți români știu din tată-n fiu că lumânarea este bine să o stingi de pragul casei, însă trebuie să precizăm că acest obicei nu are nicio conotație religioasă. Românii mai folosesc lumânarea respectivă în unele zone ale țării și la afumarea vitelor sau chiar și la ghicit, lucruri cu care biserica nu are nimic în comun.

Preoții recomandă ca lumânarea folosită la Înviere să nu se arunce, dar nici să fie pusă alături de celelalte lumânări folosite la biserică. Lumânarea folosită în noaptea de Înviere se duce acasă şi se arde câte un pic în fiecare zi din Săptămâna Luminată, la rugăciunile de dimineață sau de seară. Aceasta mai poate fi lăsată aprinsă și la mormintele celor dragi.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...