ÎPS Calinic, reacție inedită după ce un enoriaş i-a reproşat că o lumânare mică a ajuns mai scumpă decât un litru de lapte

Elena Avramescu 30.12.2021, 16:33
ÎPS Calinic, reacție inedită după ce un enoriaş i-a reproşat că o lumânare mică a ajuns mai scumpă decât un litru de lapte

Un bărbat din Suceava i-a cerut Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor să dea o explicație cu privire la scumpirea lumânările de la 1 lei la 1,5 lei bucata, ținând cont că la Bucureşti o lumânare costă doar 50 de bani. S-a întâmplat după ce Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a scumpit lumânările, iar creşterea preţului nu a rămas neobservată de enoriaşi.

O lumânare mică, mai scumpă decât un litru de lapte

Astfel că un credincios i-a transmis Înaltpreasfinţitului Calinic că, în Bucovina, o lumânare mică costă acum mai mult decât un litru de lapte, referindu-se la acel lapte pe care gospodarii îl vând de acasă micilor producători.

Am constatat cu profundă tristeţe scumpirea lumânărilor mici de la 1 leu la 1.50 lei. De cele mari nu mai vorbesc cât au crescut. Oamenii în zonă muncesc toată vara să facă fân şi îngrijesc animalele, iar pe un litru de lapte iau 1 leu. La Bucureşti o lumânare mică costă 0.50 bani şi nu s-au scumpit. Nu ştim care este graba scumpirii lumânărilor şi motivul, dar vă rugăm să coborâţi preţul măcar la 1 leu, cum au fost înainte, altfel oamenii vor cumpăra mai puţine sau vor aprinde lumânări din comerţ mult mai ieftine.

Vă rugăm să vă implicaţi personal şi să ajutaţi persoanele vulnerabile să poată cumpăra lumânări la un preţ accesibil, este mesajul pe care un bărbat din Suceava l-a transmis Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor şi pe care reprezentanţii instituţiei bisericească l-au publicat la rubrica „Răspunsul Ierarhului” de pe site-ul oficial, potrivit Adevărul.ro.

IPS Calinic, afirmatii surprinzatoare
IPS Calinic

Înaltpreasfinţitul Calinic a dat rapid un răspuns, unde menționează că scumpirea lumânărilor a fost aprobată de Permanenţa Consiliului Eparhial și a fost făcută prin prisma scumpirii materiei prime cu 100% şi a energiei electrice cu 200%.

Puterea de cumpărare în societatea de astăzi a scăzut într-adevăr foarte mult, salariile şi pensiile a crescut cu 10%, iar preţurile s-au dublat. Credincioşii Bisericii noastre, care până acum ceva vreme cumpărau trei lumânări, acum vor putea cumpăra doar două lumânări, păstrând astfel o bună rânduială în biserică, a spus ÎPS Calinic.

Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a ținut să precizeze că au fost făcute primele demersuri cu privire la cererea enoriașului, și dorește ca în viitorul apropiat să aibă nou atelier şi o nouă fabrică de producere a lumânărilor, ca să poată oferi spre vânzare mai multe tipuri de lumânări la preţuri accesibile.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...