Ce să pui în aluat pentru cel mai pufos cozonac. Așa va ieși mult mai gustos, te vei linge pe degete

Stan Filon 15.08.2023, 21:43
Ce să pui în aluat pentru cel mai pufos cozonac. Așa va ieși mult mai gustos, te vei linge pe degete

Ce să pui în aluat pentru cel mai pufos cozonac? Asta se întreabă foarte multe gospodine din România, supărate că nu găsesc rețeta perfectă de cozonac. Ei bine, acest ingredient face diferența dintre un cozonac banal și unul de excepție.

Ce să pui în aluat pentru cel mai pufos cozonac

Cozonacul nu lipsește niciodată, de sărbători, de pe masa românilor. Fie că este cu nucă sau cu rahat, cozonacul este foarte apreciat în țara noastră, însă nu multe gospodine știu exact să facă un cozonac pufos și delicios. Rețete sunt multe, însă nu toate gospodinele știu să le pună practică ca la carte.

Unele gospodinele țin cont de câteva trucuri pentru a face un aluat fraged cu care vor pregăti cei mai buni cozonaci de casă. Noi vă prezentăm o rețetă de cozonac foarte ușor de făcut, însă cu adevărat delicioasă. Cu această rețetă veți fi privită ca un adevărat master chef, cel puțin printre prietene.

Ce sa pui in aluat pentru cel mai pufos cozonac
Ce sa pui in aluat pentru cel mai pufos cozonac

Tehnici multe, rețete multe

Pentru a-i impresiona pe musafiri, putem pregăti și un cozonac îmbătat sau o gustoasă prăjitură cu aluat răzuit, pe placul celor mici. Ideal la masa de sărbătoare este și cozonacul opărit, care își menține prospețimea mai mult timp. Când vine vorba de aluatul de cozonac, acesta poate fi făcut foarte rapid acasă după rețeta veche a bunicii. Fie pregătim un aluat fraged cu untură, fie unul frământat cu borș, la final vom obține cel mai bun cozonac de casă.

Sunt câteva trucuri care ne ajută să facem un aluat perfect. De exemplu, vasul în care se frământă aluatul trebuie să fie călduț. Acesta se clătește cu apă fierbinte, apoi se șterge foarte bine și se adaugă în el ingredientele pentru aluatul de cozonac. Citește și Rețetă cozonac ardelenesc cu mac. Este preferata gospodinelor pentru sărbătorile de iarnă

Pentru o culoare galbenă a aluatului se folosesc doar ouă de găină. Când se pregătește maiaua din drojdie, laptele trebuie să fie călduț. Un alt truc important este acela că făina trebuie cernută foarte bine înainte de a o folosi la prepararea aluatului fraged.

Un alt secret este acela că aluatul nu trebuie frământat foarte mult. Acesta se frământă până când devine elastic și nu se mai lipește de mâini, apoi se lasă la dospit într-un loc călduros.

Ingrediente:

  • 500 g de făină de calitate
  • 100 ml de lapte de vacă,
  • 25 g de drojdie proaspătă,
  • 70 g de zahăr,
  • 2 ouă,
  • 70 g de unt,
  • esență de vanilie,
  • sare,
  • 2 linguri de ulei de floarea soarelui
  • coajă rasă de lămâie sau portocală

Se pune drojdia într-o cană și se dizolvă în puțin lapte călduț. Într-un vas mare se pune făina și se adaugă drojdia. Într-un bol se bat bine gălbenușurile de ou împreună cu zahărul și laptele. Se pune o linguriță de esență de vanilie și coaja rasă de lămâie sau de portocală și se amestecă bine. Compoziția obținută se pune în vasul cu făină și drojdie, se adaugă puțină sare și se amestecă.

Se adaugă apoi untul la temperatura camerei și 2 linguri de ulei de floarea soarelui, apoi se amestecă toate ingredientele și se începe frământarea aluatului. Când aluatul de cozonac devine elastic și nu se mai lipește de mâini, se lasă la dospit timp de o oră într-un loc călduros. După ce aluatul a crescut suficient, se împarte în bucăți și se începe pregătirea lui pentru cozonacii pufoși și delicioși.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...