Rețetă de cozonac pentru Paște. Ingredientul special care schimbă tot gustul

Beatrice Dumitru 07.04.2023, 19:09
Rețetă de cozonac pentru Paște. Ingredientul special care schimbă tot gustul

Cozonacul este desertul nelipsit de pe meselor românilor, fie că este vorba despre Paște sau Crăciun. Sunt multe rețete de cozonac numai bune de încercat de sărbători, dar este un ingredient special care nu ar trebui să lipsească pentru că îi dă un gust deosebit. Ce este bine să pui în cozonac.

Ingredientul special pentru cozonac

Cozonacul este printre deserturile preferate ale românilor. Fie că este cu nucă, ciocolată, stafide sau rahat, este delicios și nu poate lipsi de pe masa de sărbătoare. Mirosul de cozonac proaspăt scos din cuptor ne aduce aminte de copilărie și de momentele petrecute alături de familie.

Au mai rămas doar câteva zile până la Paște, iar gospodinele trebuie să gătească bucatele tradiționale, printre care și tradiționalul cozonac. Dacă vrei să îți iasă un cozonac cu un deosebit folosește un ingredient special. Este vorba despre esența de vanilie, pe care trebuie să o pui în umplutură, dar și în aluat.

Rețetă de cozonac pentru Paște. Ingredientul special care schimbă tot gustul
Cozonacul este printre deserturile preferate ale românilor.

Rețetă de cozonac

Specialiştii în gastronomie sunt aproape cu toţii de acord că reţeta de cozonac, asa cum o cunoaştem noi astăzi, a fost consacrată în secolul al XIX-lea de europeni. Tradiţia românească spune că dacă ai cozonac pe masă înseamnă că sărbătoreşti.

Ingrediente pentru un cozonac

Aluat

  • 120 ml de lapte
  • 45 grame de zahăr
  • 3/4 linguriţă de sare
  • 1 ou mare
  • esenţă de vanilie
  • 30 grame de unt topit
  • 280 grame de făină.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Umplutură

  • 280 grame de nuci mărunţite
  • 60 ml de lapte
  • 60 grame de unt (preferabil nesărat)
  • 1 gălbenuş bătut
  • esenţă de vanilie
  • 115 grame de zahăr
  • 2 linguri de cacao.

Mod de preparare

În prima fază se activează drojdia. Se face o maia din drojdie, o lingură de făină și 100 ml de lapte călduț, care se lasă apoi să crească într-un loc cald, până când se face de două ori mai mare.

Încălzeşte laptele şi lasă-l să se răcească până devine călduţ, adaugă zahărul şi sarea, apoi pune peste el oul bătut, drojdia, untul topit şi esenţa de vanilie. Începe să pui făina treptat până obţii un aluat moale care nu se mai lipeşte de bol.

Când simţi că aluatul nu se mai lipeşte de bol, scoate-l pe spaţiul de lucru, pe care presari puţină făină şi frământă-l până devine nelipicios, însă tot moale. Dacă încă se mai lipeşte la frământat, continuă să mai adaugi pe spaţiul de lucru făină puţin câte puţin până când nu se mai lipeşte de mâini.

Se lasă aluatul deoparte la crescut şi pregăteşte compoziţia. Amestecă nucile cu zahărul şi cacaua și încălzeşte laptele şi untul până fierbe şi apoi adaugă-le peste amestec. Bate gălbenuşul şi adaugă în el vanilia, apoi pune-le peste nuci. Amestecă bine şi dă deoparte.

După ce aluatul a crescut, se împarte în două și întinde-l cu sucitorul mult, până obţii o foaie foarte subţire, dar dezlipeşte-l constant de masă ca să fii sigură că nu se lipeşte şi nu rişti şă nu-l mai poţi dezlipi. Când simţi că l-ai întins destul, pune compoziţia. Pe fiecare se pune din amestecul de cacao și nucă. Se rulează și se împletesc ambele rulouri.

Se pune în tava de cozonac tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu ulei și tapetată cu haină. Se mai lasă la crescut încă 30 de minute, iar apoi se unge cu un ou se presară zahăr. Cozonacul se introduce în cuptor aproximativ 45 de minute, până se rumenește deasupra.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...