Ce să faci dacă ți se ridică numerele de înmatriculare în Grecia? Ghid complet pentru șoferi

Emanuela Pană 07.07.2023, 15:35
Ce să faci dacă ți se ridică numerele de înmatriculare în Grecia? Ghid complet pentru șoferi

Grecia este una dintre destinațiile favorite de vacanță printre români, care sunt, din păcate, principalii ”clienți” ai poliției elene. Codul rutier de aici este unul dintre cele mai dure din Europa, polițiștii eleni putând lăsa pe loc șoferii fără permis, actele mașinii sau plăcuțele de înmatriculare. Iată ce trebuie să faci dacă ți se ridică numerele de înmatriculare în Grecia, în timpul concediului.  

Codul rutier din Grecia, unul dintre cele mai dure  

An de an, un număr impresionant de români aleg Grecia pentru perioada concediilor. Și foarte mulți pleacă în vacanță cu propriul autoturism. Nu cu mult timp în urmă, Grecia și-a modificat Codul Rutier, făcându-l chiar mai drastic. Concret, pentru niște abateri relativ minore, riști să rămâi în drum fără plăcuțe de înmatriculare, fără permisul auto și fără actele mașinii.  

Printre cele mai importante modificări se numără situațiile în care poți să rămâi fără permis. Pe lista lungă de contravenții avem, printre altele, nepurtarea centurii de siguranță, vorbitul la mobil, aruncarea de obiecte pe geam sau parcarea ilegală. 

De menționat că Republica Elenă sancționează foarte aspru și consumul de alcool la volan, imprudență pentru care poți ajunge chiar la închisoare. Subiectul Codului rutier din Grecia este dezbătut de turiștii români și pe rețelele sociale, acolo unde aceștia postează avertismente, diverse informații și chiar glume pe această temă.  

Deși poliția elenă nu pare să aibă ca obiectiv vânarea tuturor abaterilor săvârșite de șoferi, turiștii trebuie să știe că atât ei, cât și localnicii sunt pasibili de sancțiuni aspre odată intrați în vizorul oamenilor legii.

Citește și: Cum rămâi fără maşină în Grecia? Tot ce trebuie să ştii despre Codul Rutier ca turist  

Ce să faci dacă ți se ridică numerele de înmatriculare în Grecia?

Înainte de a pleca în vacanță în Grecia cu mașina, este foarte important să te informezi cu privire la toate problemele pe care ai putea să le întâmpini pe drum. Dacă ajungi în stațiunea Thassos, de pildă, și se întâmplă să parchezi neregulamentar, s-ar putea să te trezești cu o amendă și fără numerele de la mașină. 

Ce sa faci daca ti se ridica numerele de inmatriculare in Grecia
Lucruri pe care trebuie sa le stii daca pleci cu masina in Grecia

Aici, parcarea în anumite locuri și la anumite ore este interzisă. În cazul în care ai parcat într-un loc unde nu este permis, iar polițiștii greci au văzut asta, vei rămâne fără plăcuțele de înmatriculare. Pentru a le recupera, trebuie să plătești o amendă, care poate fi și de 40 de euro.  

Ce să faci dacă ți se ridică numerele de înmatriculare în Grecia? Unde plătești amenda?

Sancțiunea se achită online sau la Oficiul Poștal din zonele Limenas și Limenaria, în timpul săptămânii. Indicat ar fi să faci plata online și să printezi dovada.  

Plata se face pentru destinatar: Dimos Thassos
Banca: ETHNIKI TRAPEZA
Cont: GR8701103490000034954003926
Detalii plată:
Parking fine
număr mașină
număr amendă. 

La detalii trebuie să-ți apară ceva de genul: 

Parking fine
CJ08GRD
NO 323200016682. 

Vezi și: De necrezut ce i s-a întâmplat unui român în Grecia. A încălcat o regulă de circulație și s-a ales cu sancțiuni drastice. Nici în România nu se întâmplă așa ceva

Care sunt contravențiile care pot lăsa un șofer fără plăcuțe și fără acte?

În Codul rutier elen sunt prevăzute amenzi și pentru alte încălcări ale regulilor de circulație, nu doar pentru parcarea în locuri nepermise. Iată care sunt principalele contravenții care te pot lăsa fără cele mai importante acte și fără plăcuțele de înmatriculare:  

  • Folosirea telefonului mobil în timpul conducerii autoturismului; 
  • Circulaţia pe benzile destinate mijloacelor de transport în comun; 
  • Depăşirea şi încălcarea liniei continue; 
  • Neoprirea la semnalele agentului de circulaţie; 
  • Nerespectarea semnalelor semaforului; 
  • Oprirea pe autostradă în locuri neamenajate; 
  • Condusul pe contrasens; 
  • Deținerea de detectoare de radar, chiar dacă nu sunt în funcțiune; 
  • Parcarea pe locurile pentru persoane cu handicap; 
  • Νerespectarea semnificației indicatorului ”STOP” la intersecţie; 
  • Neutilizarea centurii de siguranță sau a căștii de protecție pentru motociclişti; 
  • Efectuarea de manevre periculoase; 
  • Aruncarea pe geam a unor obiecte care poluează sau pot provoca un incendiu sau accident.  

De reținut și faptul că nu mai există posibilitatea de a plăti amenda pe jumătate. Altfel spus, șoferii nu mai pot achita acum 50% din valoarea amenzii, fiind obligați să plătească valoarea integrală în termen de 15 zile.  

Alte reguli de respectat în Grecia ca să nu fii amendat  

Statul grec nu le dă voie turiștilor să intre în țară cu anumite medicamente, încadrate în categoria substanțelor interzise. Prin urmare, este interzisă intrarea cu medicamente precum Diazepam și Tramadol, iar începând cu 2023 sunt interzise și tratamentele care conțin codeină (Algocalmin, Nurofen sau siropuri de tuse pentru copii care conțin codeină). Turiștii care nu respectă această regulă riscă amenzi semnificative și chiar pedepse privative de libertate.

O altă regulă de care trebuie să țină cont turiștii este legată de guma de mestecat. Autoritățile au anunțat că aproape 28 de kilograme de gumă de mestecat au fost curățate anul trecut de pe Odéon de Péricles din Atena. Drept urmare, grecii au interzis guma de mestecat în acest loc.  

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...