Ce primim, de fapt, când comandăm mâncare online. Adi Hădean a răbufnit: ”Nu aș numi-o mâncare!”

Iancu Andreea 10.08.2020, 13:49
Ce primim, de fapt, când comandăm mâncare online. Adi Hădean a răbufnit: ”Nu aș numi-o mâncare!”

Perioada în care cu toții am stat izolați în casă, în timpul stării de urgență, a reprezentat momentul în care aplicațiile pentru livrat mâncare acasă au devenit tot mai accesate. Mâncarea online este extrem de facilă, ușor de accesat, la un click distanță. Cu toate acestea, nu pare să fie tocmai cea mai bună idee pe termen lung. Bucătarul Adi Hădean explică ce primim, de fapt, când comandăm mâncare online.

Adi Hădean, despre mâncarea online

Mulți români, și nu numai, consideră mâncarea la caserolă, livrată acasă, o soluție pentru viețile mult prea aglomerate. Este o metodă simplă de a avea un meniu cald sau o variantă utilă pentru mesele în familie sau alături de prieteni. În alergarea noastră cotidiană nu mai avem timp și pentru gătit și astfel recurgem la mâncarea online.

Cunoscutul Adi Hădean este extrem de acid când vine vorba despre acest subiect.

„În doar doi ani, chiar cu acceleraţia la podea în anul acesta, omenirea a ajuns în locul în care peste jumătate din mâncarea făcută în restaurante e consumată acasă (peste 80% în USA, conform NY Times, cu Europa gonind tare să prindă din urmă şi cu Asia la o lungime de cal în spate). Ce e rău în a mânca acasă? Nimic, desigur, mai ales dacă mănânci ce ai gătit tu. Nu-i rău nici să mânânci mâncare comandată/livrată sau take-away, dacă poţi face asta în mod conştient. Ceea ce se întâmplă tot mai puţin, judecând după cursa nebună a aplicaţiilor care se întrec să livreze mai repede, mai ieftin. Apeşi un buton şi capeţi în schimb promisiunea că într-o oră vei mânca mâncare caldă. Da’ eu nu aş mai numi-o mâncare. Aş numi-o nutreţ livrabil, cu tot respectul pentru nutreţ.” spune Adrian Hădean conform adevarul.ro.

Adi Hădean, declarații acide despre mâncarea livrată acasă
Adi Hădean, declarații acide despre mâncarea livrată acasă

”Nu aș numi-o mâncare!”

Bucătarul detaliază și modul său de a percepe lucrurile. Adi Hădean consideră că o mâncare livrată nu va putea fi în realitate de aceeași calitate precum cea pe care o gătești în casă. De asemenea, bucătarul pledează pentru ieșitul la restaurant, compania oamenilor și bucuria de a mânca o mâncare bună.

„Şi o să vă spun de ce. Orice trebuie să fie cald, în 5 minute nu va mai fi la fel de cald. Orice trebuie să fie rece, în 5 minute nu va mai fi la fel de rece. Orice lucru ieftin e pe cheltuiala ta, dar încă nu realizezi. Scăderea calităţii mâncării e inevitabilă şi garantată, mai garantată (permiteţi) decât livrarea într-o oră. Mâncare ieftină poate însemna pentru tine o roşie cumpărată vara din Obor. Pentru un restaurant, mâncare ieftină înseamnă ingrediente mai proaste, personal necalificat (cu capacitate redusă de a găti vag corect, cu capacitate redusă de a respecta nişte norme de igienă stricte), înseamnă un meniu limitat la carbohidraţi în exces, grăsimi în exces, tehnici de gătire folosite abuziv (prăjire+prăjire şi un pic de prăjire la final), legume conservate şi supe cu multă gelatină, care rămân fierbinţi 20-30 de minute după ambalare.

Asta înseamnă că în realitate, un restaurant care are pretenţii de la sine, fie nu se bagă, fie pierde lupta prin abandon sau prin abandonarea principiilor care stau la însăşi baza deschiderii sale. Nu-i bai, câştigă industria de fast food. Pierdeţi voi, care renunţaţi la capacitatea de a gusta o mâncare, la capacitatea de a întreţine o conversaţie cu un chelner sau cu persoana alături de care mâncaţi în oraş. Cedaţi toate aceste abilităţi elementare ale speciei din care faceţi parte în favoarea posibilităţii de a da un review (personal le găsesc la fel de imbecile şi de inutile şi pe cele pozitive şi pe cele negative, dacă-s făcute în scris şi postate pe internet) şi eventual de a da din picior dacă livratorul a întârziat 5 minute”, explică Adrian Hădean pentru adevarul.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...