Ce prăjituri poți face din pișcoturi? Idei de rețete delicioase cu care îți vei impresiona invitații

Emanuela Pană 24.07.2023, 21:03

Dacă ești în căutarea unor rețete de prăjituri rapide și delicioase, atunci trebuie neapărat să le încerci pe cele care au ca ingredient principal pișcoturile. Cu cremă de mascarpone, cafea sau budincă, rețetele din acest material sunt ideale pentru zilele de vară, când, cu siguranță, nimeni nu vrea să încingă cuptorul. Iată, așadar, ce prăjituri poți face din pișcoturi.  

Pișcoturile, create pentru a fi servite alături de vinul dulce 

Pișcoturile de șampanie adaugă o notă sofisticată oricărui desert, iar combinația cu cremele fine și onctuoase este absolut fabuloasă. În plus, toate rețetele de mai jos sunt simple și ușor de preparat, pentru ca tu să te poți bucura de un desert delicios în cel mai scurt timp și cu un minimum de efort. 

Pișcoturile de șampanie sunt făcute dintr-un aluat pufos, preparat din făină, ouă, zahăr și vanilie. Ele sunt servite adesea la evenimente festive sau la petreceri, fiind un desert delicios și refinat. Uscate, foarte aerate și crocante, pișcoturile se îmbibă numaidecât dacă sunt înmuiate în șampanie sau în alte băuturi alcoolice și nu numai (ele pot fi de asemenea înmuiate în cafea sau compot de ananas, de pildă).  

Pișcoturile, cunoscute și sub denumirea de ”Savoiardi”, au o istorie ce poate fi urmărită până în secolul al XV-lea, când au fost create pentru a fi servite alături de vinul dulce. Pișcoturile de șampanie propriu-zise au apărut însă ceva mai târziu, odată cu popularizarea șampaniei în Franța și în alte părți ale Europei (acest lucru se întâmpla în secolul XIX).  

Citește și: Tiramisu fără ou și fără cofeină. Rețeta simplă și delicioasă de la Jamila Cuisine

Ce prăjituri poți face din pișcoturi? 4 rețete care merită încercate 

Dacă ai musafiri care nu te-au anunțat din timp sau dacă ai, pur și simplu, poftă de ceva dulce și rapid, trebuie să încerci una dintre rețetele de mai jos. 

1. Tort cu pișcoturi fără coacere

Ingrediente:  

  • 300 gr de pișcoturi; 
  • 800 gr de iaurt grecesc; 
  • 100 ml frișcă lichidă; 
  • 100 gr zahăr pudră vanilat; 
  • 100 gr ciocolată; 
  • 200 ml smântână pentru frișcă; 
  • 1 lingură zahăr pudră; 
  • 1 plic gelatină; 
  • zeama de la compot de gutui; 
  • fructe congelate (afine, zmeură). 

Mod de preparare: 

  1. Se scufundă pișcoturile în zeama de la compotul de gutui și se așează într-o tavă cu pereți detașabili (prima dată baza, apoi pereții); 
  2. Se  pune iaurtul grecesc într-un bol și se mixează cu zahărul pudră vanilat. Se toarnă frișca lichidă și se mai mixează puțin; 
  3. Se pune gelatina la hidratat împreună cu 50 ml de apă și apoi se încălzește ușor până se topesc granulele; 
  4. Se toarnă gelatina peste crema de iaurt și se mixează bine până se omogenizează; 
  5. Se mărunțește ciocolata cu un cuțit și se adaugă peste cremă. Se toarnă o parte din cremă peste pișcoturi; 
  6. Se așează zmeura din loc în loc și se pune un nou strat de cremă; 
  7. Se pun afinele și un alt strat de cremă; 
  8. Se dă la frigider până a doua zi pentru a se întări crema.

2. Ce prăjituri poți face din pișcoturi? Tiramisu 

Ingrediente: 

  • 200 ml cafea tare; 
  • 40 ml coniac; 
  • 4 ouă; 
  • 50 gr zahăr; 
  • 500 gr mascarpone; 
  • 150 gr pișcoturi; 
  • 2-3 linguri cacao.  

Mod de preparare:  

  • Se face cafeaua și se dă la răcit, după care se pregătesc celelalte ingrediente; 
  • Se separă gălbenușurile de albușuri în două boluri și se pune zahărul peste gălbenușuri; 
  • Se amestecă gălbenușurile cu zahărul cu ajutorul unui mixer reglat la viteză medie; 
  • Se bate ușor brânza mascarpone până se înmoaie puțin și se adaugă peste crema de gălbenușuri. Se mixează împreună circa 1 minut, până ce crema devine omogenă și capătă un aspect lipicios; 
  • Se mixează circa 2 minute albușurile, până ce se obține o cremă omogenă; 
  • Se adaugă albușurile bătute spumă peste crema de mascarpone și gălbenușuri și se amestecă bine; 
  • Se amestecă pișcoturile în siropul de cafea cu coniac și se așează într-o tavă; 
  • Se pune o jumătate din crema de mascarpone peste pișcoturi; 
  • Se adaugă încă un strat de pișcoturi și se întinde restul de cremă; 
  • Se presară cacao pe deasupra și se dă la rece pentru cel puțin 3 ore. 

Vezi și: Marile secrete ale tortului diplomat. Cum se face exact ca la carte?

3. Prăjitură cu pișcoturi și budincă

Ingrediente: 

  • 200 gr de pișcoturi; 
  • 200 ml de frișcă; 
  • 700 ml de lapte; 
  • 1 plic de budincă de ciocolată; 
  • ciocolată rasă. 

Mod de preparare:  

  1. Se prepară budinca potrivit indicațiilor de pe plic și se lasă la răcit; 
  2. Se trec pișcoturile prin lapte (200 ml) și se așează unul lângă altul într-o tavă; 
  3. Se toarnă budinca peste pișcoturi și așează uniform; 
  4. Se pune un al doilea strat de pișcoturi, iar pe deasupra se adaugă frișca și ciocolata rasă; 
  5. Opțional: se pot pune felii de banane în budincă.

4. Ce prăjituri poți face din pișcoturi? Desert cu pișcoturi și fructe

Ingrediente: 

  • aproximativ 40 de pișcoturi pentru șampanie; 
  • 250 gr de mascarpone; 
  • 400 gr de smântână pentru frișcă cu 20% grăsime; 
  • 1 plic zahăr vanilat; 
  • 1 lingură cu zahăr pudră; 
  • 1 linguriță cu esență de vanilie; 
  • 200 gr de fructe din compot; 
  • zeama de la un compot de fructe (cutie mare).  

Mod de preparare:  

  1. Se pune brânza mascarpone într-un vas și se bate cât să devină mai aerată; 
  2. Se adaugă smântâna, zahărul vanilat, zahărul pudră și esența de vanilie peste brânză și se bat împreună timp de 3-4 minute; 
  3. Se taie mărunt fructele și se adaugă în cremă; 
  4. Se trec pișcoturile prin zeama de compot și se așează la baza unei tăvi cu dimensiunea de 20/30 cm; 
  5. Se adaugă jumătate din crema cu mascarpone peste pișcoturi și se întinde bine; 
  6. Se adaugă un alt strat de pișcoturi, la fel, înmuiate în prealabil în zeama de compot; 
  7. Se pune crema rămasă peste acest al doilea strat de pișcoturi; 
  8. Se nivelează bine și se încheie cu încă un rând de pișcoturi; 
  9. Se presată ciocolată rasă peste desert și se dă la frigider peste noapte. 

Poftă bună! 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...