Ce nu trebuie să faci după detartraj? Alimentele pe care nu trebuie să le consumi

Emanuela Pană 21.03.2023, 15:24
Ce nu trebuie să faci după detartraj? Alimentele pe care nu trebuie să le consumi

Detartrajul, tehnica prin care sunt înlăturate tartrul și placa bacteriană de pe suprafața dinților, este esențial pentru păstrarea unei danturi sănătoase. Însă, după executarea procedurii, pacientul poate menține efectul numai printr-o igienă orală meticuloasă. Tu știi ce nu trebuie să faci după detartraj, pentru a nu compromite rezultatul? 

Ce este detartrajul și de ce este necesar? 

Procedura dentară cunoscută sub denumirea de detartraj este un tip de curățare care are loc sub linia gingiei pentru a elimina acumulările de placă. Este o procedură foarte comună de curățare în profunzime, pentru protejarea smalțului de sub gingii și a țesutului gingival împotriva bolii parodontale (gingivale). 

Detartrajul presupune înlăturarea tartrului și a plăcii bacteriene de pe suprafața dinților, iar pentru curățare se folosește, de regulă, un aparat cu ultrasunet, care îndepărtează cea mai mare parte din depuneri. Ulterior, medicul stomatolog utilizează instrumente manuale, cu ajutorul cărora curăță rămășițele.  

La final, pacientul beneficiază de un periaj profesional, acesta înlăturând petele de pe suprafața dinților, lăsând în urmă o suprafață netedă și lucioasă. Există mai multe tipuri de detartraj, care îndeplinesc aproape același obiectiv, dar în grade diferite.  

Toată lumea se confruntă cu o anumită formă de acumulare de placă. Saliva, bacteriile și proteinele din cavitatea orală formează un strat subțire care acoperă dinții aproape în orice moment. Atunci când mănânci, particule mici, acizi și zaharuri din alimente se lipesc de această peliculă, creând o acumulare pe dinți cunoscută sub numele de placă dentară. 

Bacteriile care trăiesc în această placă pot provoca boli ale gingiilor și carii dentare. Periajul, folosirea aței dentare și curățările dentare regulate vor ajuta la îndepărtarea plăcii și la prevenirea unor probleme mai grave, notează 123dentist.com 

Când poți mânca după detartraj?  

După procedura de detartraj, atunci când gura este încă amorțită și când efectul anestezicului local și (opțional) al gazului ilariant dispare, este important să te abții de la a mânca. Mâncatul în timp ce ești amorțit poate crește șansele de a-ți mușca obrajii sau limba, precum și de a întrerupe procesul de vindecare. 

Odată ce amorțeala dispare și-ți poți simți din nou limba și buzele, poți mânca! Însă, acest lucru poate dura câteva ore. Este important să fii precaut cu ceea ce mănânci în timpul procesului de vindecare, deoarece ultimul lucru pe care ți-l dorești este ca o coajă de popcorn sau un alt aliment tare să se blocheze în gingii.  

Dacă procedura de detartraj a fost urmată de o fluorizare (aplicarea pe suprafața dentară a unui gel cu conținut ridicat de fluor cu scopul de a întări protecția smalțului), medicii stomatologi recomandă ca pacienții să aștepte circa 30 de minute înainte de a mânca sau a bea.  

Citește și: Câtă pastă de dinți trebuie să pui pe periuță, de fapt. Ai făcut risipă până acum și nici nu te-ai spălat corect

Ce nu trebuie să faci după detartraj? 

După procedura de curățarea în profunzime, dinții sunt mai sensibili și mai permeabili, astfel că probabilitatea ca aceștia să se coloreze ori să acumuleze tot felul de impurități este mai ridicată. Prin urmare, medicii stomatologi recomandă evitarea anumitor alimente și băuturi după detartraj.  

Ce nu trebuie sa faci dupa detartraj 
Lucruri interzise dupa detartraj

Sfaturile oferite de specialist trebuie respectate timp de 2-3 zile, deoarece suprafața dintelui este încă sensibilă după detartrajul profesional. Să începem cu ceea ce nu ar trebui să consumi. Iată câteva alimente care trebuie evitate după o curățare profundă: 

  1. Evită alimentele rigide sau crocante, cum ar fi nucile și popcornul, timp de cel puțin 24 de ore după tratament; 
  2. Evită alimentele și băuturile fierbinți, cum ar fi supa fierbinte sau cafeaua fierbinte, timp de aproximativ 48 de ore după tratament; 
  3. Evită alimentele foarte acide, cum ar fi citricele, murăturile sau roșiile, timp de cel puțin 48 de ore după tratament; 
  4. Evită alimentele picante și băuturile alcoolice timp de cel puțin 48 de ore pentru a favoriza vindecarea; 
  5. Evită alimentele sau băuturile care pătează dinții, ca de exemplu sucul de morcovi, fructe și legume roșii, ciocolata sau vinul roșu; 
  6. Evită alimentele care trebuie mestecate mult sau care se lipsesc de dinți, de pildă, fructele confiate; 
  7. Evită alimentele cu un conținut mare de zahăr. Ele sunt interzise după detartraj dintr-un motiv cât se poate de simplu: zahărul crește aciditatea și favorizează reapariția plăcii bacteriene și a tartrului. 

Poți să mănânci înghețată după detartraj? 

Când vine vorba despre „Ce nu trebuie să faci după detartraj?“, mulți pacienți vor să afle dacă pot sau mânca sau nu înghețată. Este posibil să nu vrei să mănânci alimente prea reci atunci când gingiile tale sunt încă sensibile. Cel mai bine este să eviți orice fel de mâncare sau băutură deosebit de caldă sau rece până când gingiile se vindecă. 

Ce nu trebuie să faci după detartraj: poți să consumi carne? 

Dacă tipul de carne este dificil de mâncat, cum ar fi o friptură sau un cotlet de porc, este posibil să nu te simți prea bine mușcând din ea cu gingiile sensibile. În schimb, carnea moale sau mezelurile ar trebui să fie bune de mâncat.  

Ce nu trebuie să faci după detartraj: poți să mănânci pizza?  

Pizza poate fi relativ gumoasă și greu de desprins de pe dinți. Ea poate fi consumată cu precauție, însă cel mai bine ar fi să eviți orice aliment care necesită prea multă presiune din partea gingiilor.  

Vezi și: De ce se pune pastă de dinți în congelator? Metoda japoneză nu dă greș niciodată

Alimente permise după detartraj 

În cazul în care te întrebi ce poți mânca după detartraj, iată câteva exemple de alimente moi pe care să le consumi după o curățare profundă: 

  • Ciorbe: nu fierbinți!; 
  • Paste; 
  • Orez fiert;  
  • Iaurt; 
  • Ouă; 
  • Banane; 
  • Piure de cartofi; 
  • Piure de mere; 
  • Carne moale; 
  • Smoothie-uri; 
  • Macaroane cu brânză; 
  • Legume moi. 

O alimentație sănătoasă este, de asemenea, fundamentală pentru o vindecare rapidă. Încearcă să introduci cât mai multe substanțe nutritive în dieta ta și să consumi multă apă.  

În medie, poate dura aproximativ o săptămână pentru ca gingiile să se vindece și să se reatașeze la rădăcinile dinților. În acest timp este indicat să mănânci cu prudență. Cel mai bine ar fi să urmezi o dietă echilibrată cu alimente ușor de mestecat. 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...