Ce nu este bine să faci de Moșii de toamnă? Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta Morților 

Emanuela Pană 03.11.2023, 18:30
Ce nu este bine să faci de Moșii de toamnă? Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta Morților 

Moșii de toamnă 2023 sau Sâmbăta Morților este una dintre cele mai importante sărbători la final de an. În această zi, Biserica îi pomenește pe cei care nu mai sunt printre noi. Anul acesta, Moșii de toamnă se sărbătoresc pe 4 noiembrie, zi marcată de un noian de tradiții și superstiții. Iată ce nu este bine să faci de Moșii de toamnă.  

Moșii de toamnă, semnificația sărbătorii 

Sâmbăta Morților este o sărbătoare cu o semnificație puternică pentru credincioșii ortodocși. În această zi, oamenii merg la biserică cu pomelnice, iar preoții citesc numele celor trecuți pe liste (numele de botez, nu cele de familie sau porecle). După Sfânta Liturghie, se fac parastase pentru cei decedați. 

Potrivit tradiției creștine, parastasele se fac în seranța că Dumnezeu va ierta păcatele pe care cel mort le-a săvârșit, cu gândul sau cu fapta, în decursul vieții sale. De aceea, oamenii folosesc expresia ”Dumnezeu să-l ierte” sau ”Bogdaproste” atunci când primesc ceva slujit la Biserică sau acasă.  

Pe 4 noiembrie, în toate lăcașurile de cult, preoții oficiază slujbe pentru sufletele celor adormiți Pe parcursul anului, există mai multe zile rânduite pentru a-i aminti pe cei dragi care nu mai sunt printre noi. Acestea sunt: 

  • Moșii de iarnă – 18 februarie 2023; 
  • Moșii de primăvară – 9 martie 2023; 
  • Sâmbăta lui Lazăr – 8 aprilie 2023; 
  • Moșii de Florii – 9 aprilie 2023; 
  • Moșii de vară – 3 iunie 2023; 
  • Moșii de toamnă – 4 noiembrie 2023.  

Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta Morților 

De Moșii de toamnă, gospodinele pregătesc coliva pentru biserică, însă acesta nu este singurul aliment care se împarte pe 4 noiembrie. Potrivit obiceiurilor din toată țara, în această zi importantă se dau de pomană colaci, prescură, vin, apă sau suc. În plus, se mai oferă pachete cu alimente, care pot conține fructe, ceva dulce și ceva sărat.  

Ce nu este bine sa faci de Mosii de toamna?
Sambata Mortilor, traditii si superstitii

În unele zone din țară, femeile pregătesc mâncare gătită de Moși, pe care o împart caldă. Se spune că sufletele celor decedați se hrănesc cu aburul preparatelor. Alături de alimentele menționate, credincioșii obișnuiesc să împartă câte o lumânare.  

În această zi, urmașii merg în cimitire și aprind lumânări la morminte, pentru a încălzi sufletele celor trecuți la cele sfinte. De asemenea, ei le așează flori la căpătâi.  

De Moșii de toamnă, oamenii respectă și alte ritualuri menite să aducă liniște și pace sufletească atât celor care nu mai sunt printre noi, cât și lor înșiși. Unul dintre ele spune că, de Moși, credincioșii nu trebuie să fie certați cu cei din casă sau cu străinii.  

În vechime, oamenii de la sate obișnuiau să organizeze hore în Sâmbăta Morților, iar cei de la orașe participau la baluri și bâlciuri.  

Vezi și: Ce se dă de pomană de Moșii de toamnă? Ce alimente este bine să pui în pachete?

Ce nu este bine să faci de Moșii de toamnă? 

Pentru oamenii care cred în superstiții, de Moșii de toamnă se respectă câteva interdicții și obiceiuri. Iată câteva dintre cele mai populare: 

  • În această perioadă nu se circulă noaptea, întrucât sufletele morților colindă neîncetat. Se crede că cel mai periculos este să te plimbi în noaptea din ajun și de Moși, când sufletele se întorc în morminte; 
  • În Sâmbăta Morților, femeile nu dau cu mătura, ca să nu ridice praful în ochii răposaților; 
  • De asemenea, nu se spală, nu se coasă și nu se duce gunoiul, ca să nu se așeze praf pe mâncarea care se dă drept ofrandă; 
  • O altă superstiție spune că nu este bine să mergi la fântână și nici să treci printr-o răscruce de drumuri izolată de Moși. Se crede că pe acolo trec duhuri necurate și trebuie să te ferești de ele; 
  • Totodată, nu este bine să faci vizite pe 4 noiembrie, decât dacă mergi să dai alimente de pomană; 
  • Tradiția mai spune că nu trebuie să ieși din biserică înainte de terminarea Sfintei Liturghii. 
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...