Ce se dă de pomană de Moșii de toamnă 2022. Moșii de toamnă sau Sâmbăta Morților este o sărbătoare importantă pentru credincioși, fiind ziua de pomenire a celor dragi, care au plecat dintre noi, dar pe care nu i-am uitat. În 2022, Moșii de toamnă se pomenesc în ultima sâmbătă din octombrie, iar tradițiile închinate acestei zile vor avea loc la data de 29 octombrie. Află în continuare ce este bine să împarți de Moșii de toamnă 2022.
În fiecare an, în prima sâmbătă din luna noiembrie, Biserica Ortodoxă a rânduit să se facă pomenirea morților, numai că, în acest an, Moșii de Toamnă, sărbătoare cunoscută și sub denumirea de Sâmbăta Morților, se prăznuiesc pe 29 octombrie 2022.
Prin urmare, la data de 29 octombrie, ultima sâmbătă din lună, de Moșii de toamnă se va oficia în toate locașurile de cult, după Sfânta Liturghie, parastasul pentru cei trecuți la Domnul. Pomenirea din această zi se face ținând seama că nu știm unde se află cei adormiți. Astfel, credincioșii înalță rugăciuni atât pentru cei din iad, cât și pentru cei din Rai.
În ultima sâmbătă din luna octombrie, de Moșii de toamnă 2022, în Biserica Ortodoxă are loc ceea ce poartă denumirea de parastas colectiv. Cuvântul „parastas“ vine din limba greacă și înseamnă a mijloci, a sta în locul cuiva. Potrivit tradiției creștine, denumirea vine de la faptul că noi, cei vii, mijlocim înaintea lui Dumnezeu pentru cei morți.
Așadar, parastasul se face în speranța că Dumnezeu va ierta păcatele pe care răposatul le-a făcut în decursul vieții sale, pentru jerfta plină de iubire a credinciosului și pentru rugăciunea înălțată de cel care primește darul. Tot potrivit tradiției, când o persoană primește ceva slujit la biserică sau acasă, aceasta spune pentru cel mort: „Dumnezeu să-l ierte“ sau „Bogdaproste“ (care înseamnă „Slăvit să fie Domnul“).
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]În Sâmbăta Morților sau Moșii de toamnă, în termeni populari, credincioșii merg de dimineață la biserică cu colivă, vin, prescură şi pachete cu bucate, pentru a fi binecuvântate de către preot, iar mai apoi împărțite celor sărmani spre pomenirea celor adormiți.
Biserica îi numește pe cei care au părăsit această lume „adormiți“, termen care are înțelesul de stare din care te poți trezi („Nu plângeți; n-a murit, ci doarme“ (Lunca 8:25) – sunt vorbele Mântuitorului când a ajuns în casa lui Iair, a cărui fiică de numai 12 ani murise).
În dimineața zilei de sâmbătă, preoții săvârșesc Sfânta Liturghie și se roagă, citind numele tuturor morților trecuți în pomelnice. La rândul lor, oamenii merg la cimitir și curăță mormintele celor dragi, le decorează cu flori și aprind lumânări. În unele regiuni, în ziua în care sunt prăznuiți Moșii de toamnă se dă de pomană un preparat caracteristic zonei, și anume grâu fiert cu brânză și unt. Totodată, în pachete se pune și friptură de porc.
Pe 29 octombrie 2022, credincioșii pot da de pomană orice doresc, întrucât Postul Crăciunului nu a început, astfel că se poate mânca și carne. Important este, însă, ca pachetul să conțină colivă, întrucât acesta este cel mai reprezentativ aliment care se împarte în cinstea celor adormiți.
În popor se mai spune că, alături de colivă și alte bucate pregătite înainte, este bine să duci la biserică și o sticlă de vin – toate acestea trebuie să fie binecuvântate înainte de a fi împărțite. Pe lângă coliva care nu are cum să lipsească, în Sâmbăta Morților se împarte și mâncare: pilaf, piftie, carne, pâine, peşte, sarmale sau orice altfel de mâncare gătită, pentru sufletul celor adormiți.
Cei care nu au timp să gătească pot duce, în ziua pomenirii morților, pachețele cu plăcinte sau alte produse semipreparate, brânzeturi, pate de ficat, icre, brânză topită, un fruct, o roşie sau un castravete, o eugenie sau o napolitană, o sticlă cu băutură răcoritoare sau orice altceva, după posibilitatea fiecăruia.
În ziua „moșilor“ se mai obișnuiește să se împartă și vase în care gospodinele pun sarmale, orez cu pulpă de pui, piure cu carne sau orice alt preparat care i-a plăcut răposatului. În regiunea Munteniei încă se mai păstrează obiceiul ca, lângă colivă, credincioșii să pună și un bănuț care să fie dat mai apoi celui mai sărac om din sat, pentru a aduce spor atât celui ce a dat, cât și celui care a primit.
De precizat că, odată cu pomelnicul, preotului trebuie să i se dea și un prosop, tămâie și cărbuni. Potrivit tradiției, Sfinții Părinți au rânduit ca pomenirea celor adormiți să se facă într-o zi de sâmbătă, întrucât Mântuitorul Iisus Hristos a stat cu trupul în mormânt și cu sufletul în iad în această zi, pentru a-i elibera pe cei drepți adormiți.
Conform tradiției creștine, ofrandele pentru sufletele celor adormiți au putere de mijlocire pe lângă Dumnezeu Tatăl pentru păcatele săvârșite de către aceștia în timpul vieții, cu gândul sau cu fapta. În decursul unui an bisericesc există mai multe rânduieli privind parastasele colective, existând deci mai multe zile stabilite pentru acest lucru.
Concret, românii de rit ortodox respectă cam 20 de zile de Moși, cele mai importante fiind Moșii de primăvară, celebrați odată cu cei 40 de Mucenici, Moșii de vară, în sâmbăta din Ajunul Rusaliilor, Moșii de Toamnă, între 26 octombrie și 8 noiembrie, și Moșii de iarnă, înaintea Lăsatului de sec de carne pentru Postul Crăciunului.
Asemenea oricărei alte sărbători importante pentru creștinătate, Sâmbăta Morților este însoțită de o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții, după cum urmează:
„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta credință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gândul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri luminoase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată durerea, întristarea și suspinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.
Dăruiește-le lor și nouă Împărăția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veșnice și desfătarea vieții Tale celei nesfârșite și fericite.
Că Tu ești învierea și odihna adormiților robilor Tăi (numele), Hristoase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Preasfântului și Bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!“.