Ce sunt moșii de iarnă. Ce trebuie și ce nu trebuie să faceți în această zi

Daria Petrescu 06.03.2021, 11:10
Ce sunt moșii de iarnă. Ce trebuie și ce nu trebuie să faceți în această zi

Moșii de iarnă este una dintre cele mai importante sărbători, la început de an. În această zi, se face pomenirea morților, iar în 2021 Moșii de iarnă sunt pomeniți pe 6 martie, atunci când Biserica Ortodoxă face prăznuirea celor adormiți. Această zi marchează marchează începutul celor șapte Sâmbete ale Morților, care se încheie înainte de Săptămâna Mare a Paștelui. La câteva zile, urmează Moșii de primăvară 2021, pe data de 9 martie.

În această zi importantă, încărcată de tradiții și obiceiuri, Biserica Ortodoxă îi pomenește pe cei trecuți în neființă. Astfel se organizează Slujbei Parastasului și a Sfintei Liturghii.

Ce înseamnă Sâmbăta Morților, Moșii de iarnă

Biserica Ortodoxă îi pomenește pe cei trecuți în neființă, prin organizarea Slujbei Parastasului și a Sfintei Liturghii. Pentru această sărbătoare, credincioșii aduc în fața preotului colivă, colac sau turtă, dar și o sticlă de vin. De asemenea, aceștia trebuie să aibă pomelnicul pomelnicul în care sunt trecute numele persoanelor care nu mai sunt printre noi.

Toate acestea vor fi slijite de preoți, așa cum este obiceiul. Ritualul prevede ca în fiecare biserică să se oficieze Sfânta Liturghie și Slujba Parastasului!

Pentru pomenirea morților se mai pot duce, în funcţie de posibilităţi, pachete cu plăcinte, brânzeturi, piftie, carne, sarmale, mere şi alte fructe. Credincioșii aprind lmânări în memoria celor trecuți în neființă, în special a rudelor enoriașilor.

Tradiții și obiceiuri de Moșii de iarnă 2021

-Există zone în care „Moșii de iarnă” se mai numesc și „Moșii de piftii”.

– Tot ceea ce rămâne nemâncat în Sâmbăta Morților se aruncă și nu se păstrează pentru a doua zi. Asta pentru că, a doua zi avem Duminica Lăsatului Secului de carne.

-Dacă nu se respectă această tradiție, se spune că iarna se va răzbuna și va reveni cu nămeți de zăpadă peste cei care nu țin cont de obicei.

-astfel că, ceea ce rămâne nemâncat să se arunce a doua zi, în Duminica lăsatului sec de carne.

-Femeile care încalcă tradiţia şi lucrează în această zi sunt pedepsite să tremure ca piftia şi „li se întoarce pomana” pe care au dat-o.

-pentru cei dragi decedați de mai puțin de un an, se scrie un pomelnic separate. Ei nu trebuie pomeniți alături de ceilalți. Pentru a respecta aceste obiceiuri ați putea sta de vorbă cu un preot, care vă va îndruma.

În trecut se organizau hore, iar la oraș, baluri

-în ziua de Moșii de iarnă, credincioșii merg la biserică de la primele ore ale dimineții, pentru a participa la Sfânta Liturghie. După ce s-a făcut această slujbă se oficiază și parastasul.

-familia merge la cimitir, unde trebuie să aprindă cel puţin două lumânări. Se spune că trebuie să fie  numărul minim necesar, potrivit superstiţiilor, pentru a încălzi sufletele morţilor.

-în Zona Munteniei există un obicei respectat de foarte multă vreme. Lângă colivă se pune și un bănuţ care să fie dat celui mai sărac om din sat. Asta înseamnă că cel care l-a dat va avea spor, dar și cel care l-a primit va avea spor.

– În trecut, se obișnuia pe la sate să se organizeze hore, iar la oraș, bâlciuri și baluri. De asemenea, se dă de pomană un preparat caracteristic zonei – grâu fiert cu brânză şi unt. Este bine ca în pachete să se pună și fruptură de porc.

Urmăriți Impact.ro și pe