Ce nu ai voie să faci de Sfântul Andrei 2022. Atragi paguba în casa ta, e mare păcat

Cazacu Alexandru 29.11.2022, 18:00
Ce nu ai voie să faci de Sfântul Andrei 2022. Atragi paguba în casa ta, e mare păcat

În fiecare an, la 30 noiembrie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Andrei, cel considerat ocrotitor al României. În această zi de mare sărbătoare, românii au mai multe tradiții, superstiții și obiceiuri pe care le respectă cu strictețe. În articolul curent vei afla ce nu ai voie să faci de Sfântul Andrei 2022.

Ce nu ai voie să faci de Sfântul Andrei 2022. Poți atrage paguba în casă

Pe 30 noiembrie este mare sărbătoare la români, când Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Andrei, ocrotitorul României. În ziua cinstirii Sfântului Andrei, românii au multe tradiții, superstiții și obiceiuri, iar noi vă vom prezenta unele dintre cele mai importante.

Ce nu ai voie să faci de Sfântul Andrei? La fel ca și în alte zile de mare sărbătoare, pe 30 noiembrie nu se fac treburi în gospodărie, deoarece făcând asta vei atrage paguba în casă. Nici să dormi nu e bine în această zi, pentru că vei fi amorțit tot anul care vine.

Citește și Ajun de Sfântul Andrei 2022. De ce este bine să pui busuioc sub pernă și 41 de boabe de grâu

De asemenea, de Sf. Andrei nu se spală, nu se calcă și nu se coase, conform credinței populare. Nu e bine nici să prelucrezi lâna sau să dai cu mătura. În ziua cinstirii Sfântului Andrei, femeile nu trebuie să se pieptene. Se spune că dacă fac acest lucru vor avea parte de ghinion în anul care vine.

O vorbă din bătrâni spune că de Sfântul Andrei nu se de nimic cu împrumut, ca să nu se lege blestemele de tine. Nici să te cerți cu alte persoane nu ai voie pe 30 noiembrie. În caz că cineva îți poartă ură, este indicat să te împaci cu acel om.

Cine a fost Sfântul Apostol Andrei

Acum că știi ce nu trebuie să faci de Sfântul Andrei, hai să aflăm și câteva lucruri interesante din viața Sfântului Apostol.

Sfântul Andrei și Sfântul Apostol Petru, fratele său, au fost fiii unui pescar sărac din Galileea pe nume Iona. Cei doi au călcat pe urmele părintelui lor și au ajuns și ei pescari. Într-o zi, în pustiul Iordanului, ei l-au auzit pe Sfântul Ioan Botezătorul predicând și vestind venirea Mântuitorului.

Înainte de a deveni ucenicul lui Iisus, Andrei a fost ucenicul Sfântului Ioan Botezătorul.  Fiind martor la botezul lui Hristos în Râul Iordan, Sfântul Andrei a auzit cuvintele Sf. Ioan Botezătorul: „Iată Mielul lui dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii”. Astfel, în sufletul său s-a născut dorința de a-L urma pe Mesia.

Vezi și Ce să nu faci niciodată de Sfântul Andrei. E mare păcat, mulţi credincioşi comit greşeala asta

Cu toate acestea, chemarea Sf. Andrei la apostolie s-a petrecut câțiva ani mai târziu. Sfântul Evanghelist Matei spunea:

„Pe când Iisus umbla pe lângă Marea Galileei, a văzut doi frați, pe Simon ce se numește Petru și pe Andrei, fratele lui, care aruncau mreaja în mare, căci erau pescari. Si le-a zis: „Veniți după Mine și vă voi face pescari de oameni. Iar ei, îndată lăsând mrejele, au mers după El” (Matei 4, 18-20).

Ce să nu faci de Sfântul Andrei
Ce nu ai voie să faci de Sfântul Andrei

Sfântul Andrei, „Cel dintâi chemat”

Sfântul Andrei, ocrotitorul României, este cunoscut ca fiind „cel dintâi chemat” (la aposolie). El l-a însoțit pe Hristos prin toată Țara Sfântă, fiind martor la minunile Mântuitorului și ascultând de învățăturile Sale.

Alături de ceilalți apostoli, Sf. Andrei a suferit foarte mult, fiind martor la umilințele și chinurile prin care a trecut Iisus Hristos. Se spune că, Sfântul Andrei s-a încredințat, împreună cu ceilalți apostoli, că Mântuitorul a înviat din morți.

El l-a văzut pe Hristos înviat atât în prima zi, cât și după opt zile, când Le-a spus apostolilor să predice Evanghelia printre toate neamurile de pe fața pământului. Se crede că Sfântul Apostol Andrei a murit ca martir la Patras, însă nu se cunoaște cu exactitate data martirizării sale.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...