Ce trebuie să mănânci neapărat de Sfântul Andrei ca să îţi meargă bine în noul an. Puţini creştini mai ştiu acest detaliu

Ana Anitoiu 30.11.2021, 09:31
Ce trebuie să mănânci neapărat de Sfântul Andrei ca să îţi meargă bine în noul an. Puţini creştini mai ştiu acest detaliu

Tradiția spune că în ziua de 30 noiembrie, de Sfântul Andrei, apostolul considerat ocrotitorul României, trebuie să mănânci neapărat un preparat, astfel încât să-ți meargă bine în noul an. Puţini creştini mai ştiu acest detaliu ce le-ar putea aduce noroc.

Ce trebuie să mănânci neapărat de Sfântul Andrei

Preparatul pe care trebuie să-l mănânci neapărat de Sfântul Andrei este un desert sau o gustare ușor de pregătit, din doar câteva ingrediente. Rețeta este simplă și nu conține ouă sau lactate, în contextul în care ziua de 30 noiembrie este una din postul Crăciunului, la mai puțin de o lună față de această sărbătoare.

Ingredientele necesare pentru desertul pe care trebuie să-l mănânci de Sfântul Andrei sunt: doi știuleți de porumb uscat, păstrat din toamnă; zahăr după gust ori miere sau sare, după cum preferă fiecare, nuci, opțional; și scorțișoară, tot opțional.

Ce trebuie sa mananci de Sfantul Andrei
Desertul sau gustarea de Sfantul Andrei

Cum se pregătește desertul sau gustarea de Sfântul Andrei

Desertul pe care trebuie să-l mănânci de Sfântul Andrei ca să-ți meargă bine în tot anul viitor se pregătește, ideal, începând cu o seară înainte. Se îndepărtează boabele de porumb de pe știuleți, se spală foarte bine și se pun într-un vas cu apă în care se lasă peste noapte sau măcar câteva ore.

După aceea, se îndepărtează de pe suprafața apei toate impuritățile ce apar după înmuiere. Boabele de porumb se clătesc într-o altă apă, se scurg și se pun într-o oală încăpătoare, astfel încât să poată fi acoperite bine cu apă. Nivelul apei trebuie să fie mult peste cel al porumbului. Se lasă la fiert pentru aproximativ două ore, la foc mic. În ultimele 10 minute se adaugă un praf de sare și puțin zahăr.

Boabele de porumb sunt gata atunci când arată ”înflorite”. Acestea se scurg bine și se pot servi în cupe de înghețată, cu miere de albine sau zahăr, scorțișoară, nuci, după preferința fiecăruia. O altă variantă de servire este cu unt topit și sare.

Alte obiceiuri de Sfântul Andrei arată ce se face în ziua de 30 noiembrie pentru a afla dacă noul an va fi unul cu noroc și belșug, cât și ce activități sunt strict interzise pentru cei care își doresc să le meargă bine. Vezi ce să nu faci niciodată de Sfântul Andrei!

Sfântul Andrei, unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus Hristos, este considerat „Ocrotitorul României” sau „Patronul spiritual al românilor” deoarece a creştinat poporul român după ce a ajuns în Dobrogea. Vezi și care sunt superstițiile de Sfântul Andrei!

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...