Ce măsuri a luat Ceaușescu pe perioada epidemiei de gripă din 1971. Detalii mai puțin știute

Diana Radu 27.03.2020, 15:40
Ce măsuri a luat Ceaușescu pe perioada epidemiei de gripă din 1971. Detalii mai puțin știute

Poporul român a fost supus unei epidemii puternice și pe vremea lui Nicolae Ceaușescu. Mai exact, în toamna anului 1971 a circulat pe teritoriul țării noastre una dintre cele mai puternice gripe care a afectat 14.000 de români.

Gripa de pe vremea lui Ceaușescu. Detalii mai puțin știute

Numărul românilor bolnavi cu siguranță a fost mai mare de 14.000 însă, ca acest lucru să nu iasă la iveală a vut grijă chiar Nicolae Ceaușescu, care a ținut secrete foarte multe raporturi. Mai mult, oamenii care mureau de gripă erau trecuți în fișele de deces la rubrica „infarct”.

nicolae ceausescu, gripa, 1971, romani, comunism
Gripa de vremea lui Ceaușescu. Detalii mai puțin știute

Această pandemie de gripă a luat naștere în anul 1968 în Hong Kong, unde de asemenea a făcut ravagii, apoi a ajuns și în Sigapore și în Vietnam. Momentul în care gripa a ajuns în Vietnam a fost unul total neprielnic, deoarece un răboi era în plină desfășurare, drept pentru care trupele americane care au fost implicate au luat gripa și au dus-o și pe teritoriul Amercii. Asfel, în anul 1970, 12 state din SUA se aflau în carantină.

Un an mai târziu, în 1971 gripa trece Atlanticul și ajunge în Europa iar la scurt timp Elveția și Finlanda anunțau primele cazuri. În Ungaria, gripa a provocat 500.000 de îmbolnăviri. În septembrie, 1971, gripa ajunge și pe meleagurile noastre, mai întâti în Sibiu și în Brașov.

Astfel, pe data de 15 septembrie la Iași se înregistrau , 405 cazuri, dintre care 34 de copilași între 0 și patru ani. Cifrele continuau să crească de la o zi la alta. În București, vârful epidemiei are loc pe 20 octombrie, în timp ce în Moldova, a doua săptămână din luna noiembrie, 8-14, cu 3.725 de cazuri. Dar cea mai afectată zonă a fost Iașul, unde numărul îmbolnăvirilor ajunsese la peste 4.000 de cazuri în doar o săptămână.

În vara lui 1971, liderul comunist călătorește în Asia, în China, în Coreea de Nord, în Mongolia dar și în Vietnam. Așa că întrebarea care a stat pe buzele tururor este dacă nu cumva chiar unul dintre membrii delegației române au adus virusul în România.

Menționăm faptul că în România a mai existat două valuri de epidemie în perioadele ’68-’69 și ’69-’70. Însă, atunci a circulat un alt fel de gripă mult mai pericolasă.

Urmăriți Impact.ro și pe