Paul Goma, disidentul român care a murit miercuri la Paris, era printre cei mai mari inamici ai lui Ceaușescu

Diana Radu 25.03.2020, 20:50
Paul Goma, disidentul român care a murit miercuri la Paris, era printre cei mai mari inamici ai lui Ceaușescu

Paul Goma, scriitor român și desident politic a încetat din viață miercuri la Paris. Inamicul liderului comunist, Nicolae Ceaușescu, s-a stins din viață după ce a fost diagnosticat cu COVID-19. Vestea a fost făcută publică de către biografa acestuia, Mariana Sipoș.

A murit Paul Goma. Care este motivul pentru care Ceaușescu îl ura pe scriitor?

Potrivit Marianei Sipoș, care a fost nu numai biografa lui Paul Goma, dar și confidenta acestuia, desidentul s-a stins din viață la vârsta de 84 de ani, în noaptea de 24 spre 25 martie. Virusul care i-a adus sârșitul a fost COVID-19.

„În urma unui mesaj primit din Franţa, cu regret si mare durere anunţ plecarea dintre noi a marelui scriitor şi disident Paul Goma, în noaptea din 24 spre 25 martie 2020. Paul Goma era internat din 18 martie la spitalul La Pitié Salpêtrière, în urma constatării infectării cu virusul ucigaş”, a transmis într-un comunicat Mariana Sipoş, biografa lui Paul Goma, citează G4media.ro.

paul goma, scriitor, deces, inamicul lui ceausescu
A murit Paul Goma. Care este motivul pentru care Ceaușescu îl ura pe scriitor?

Ultima dorință a scriitorului a fost ca după moartea sa să fie incinerat, iar fiul lui Paul Goma a spus că se va ocupa personal de acest aspect, însă având în vedere suferința prin care trece nu dorește să fie contactat.

Paul Goma a fost victima securiștilor, a fost torturat și călcat în picioare la propriu de regimul comunist. Ba mai mult, atât el, cât și soția sa și copilul au rămas fără cetățenie română, fiind ulterior expulzați din țară. Astfel, scriitorul și familia sa au fost nevoiți să se stabilească în Franța, dar problemele nu s-au terminat. Acesta a fost următit în continuare de Securitate, care a încercat să-l ucidă de mai multe ori.

De la Paris, Paul Goma a continuat îndârjit lupta împotriva regimului comunist. Relația tensionată dintre scriitor și liderul comunist, Nicolae Ceaușescu a fost redată în cartea „Orizonturi Roşii”. Autorul cărții este Ion Mihai Pacepa , fostul şef adjunct al Departamentului de Informaţii Externe (DIE) al României comuniste, care a ocupat şi funcția de consilier personal al preşedintelui Nicolae Ceauşescu. Acesta a povestit detaliat cum a încercat dictatorul să-l reducă la tăcere pe Paul Goma. Potrivit lui Pacepa, Ceaușescu în persoană ar fi dat ordin ca scriitorul să fie închis şi bătut cu sălbăticie.

Paul Goma a ajuns în închisoare pe mâna Securității, însă a scăpat cu ajutorul președitelui Statelor Unite din aceea vreme, Jimmy Carter, care a făcut presiuni asupra lui Ceaușescu.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe