Ce legume se pun la ciorba de perișoare? Trucul gospodinelor istețe ca să iasă mult mai gustoasă

Emanuela Pană 04.09.2023, 14:24
Ce legume se pun la ciorba de perișoare? Trucul gospodinelor istețe ca să iasă mult mai gustoasă

Ciorba de perișoare este un preparat tradițional extrem de apreciat, iar dacă ții cont de secretele din acest material vei obține o mâncare de nota zece. De exemplu, cel mai bine ar fi să folosești borș pentru a acri ciorba, chiar dacă poți opta și pentru oțet sau zeamă de lămâie. Însă, ce legume se pun la ciorba de perișoare? 

Secrete pentru cea mai bună ciorbă de perioșoare 

Ciorba de perișoare este una dintre cele mai spectaculoase ciorbe care se prepară la noi, fiind un preparat tradițional la mare căutare. Verdeața din abundență, legumele proaspete, bulgărașii din carne și condimente și asocierea cu puțină smântână și, eventual, un ardei iute fac din acest preparat un deliciu. 

Gustul vag acrișoar al ciorbei de perișoare i-a cucerit pe mulți, fapt pentru care ne-am gândit să împărtășim câteva dintre secretele preparatului. În plus, ciorba de perișoare se gătește rapid și fără prea mare efort, este sănătoasă și urșoară, mai ales dacă optezi pentru carne de vită cu puțină grăsime.  

Pentru un plus de gust, poți să fierbi înainte câteva oase de vită, iar cele mai bune perișoare se fac din carne macră. Dacă vrei ca perișoarele tale să iasă cât mai fine, trece de două ori carnea și ceapa prin mașina de tocat. Un alt secret pe care ar trebui să îl știi este următorul: atunci când pregătești perișoarele, pune două linguri de apă rece în compoziție, după care amestecă totul foarte bine cu mâna.  

Citește și: Rețetă ciorbă de perișoare cu zeamă de varză. Este un preparat tradițional, extrem de iubit de toți românii. Învață să-l prepari corect

Ce legume se pun la ciorba de perișoare? 

Știm cu toții că la gustul desăvârșit al ciorbei contribuie în special legumele. Diversitatea de legume și prospețimea lor fac din preparatul tău o explozie de arome și de culori. În plus, datorită legumelor pe baza cărora sunt făcute, ciorbele sunt lichidele care ne oferă suplimentul de vitamine și minerale.  

Ce legume se pun la ciorba de perisoare?
Legume care se pun la ciorba de perisoare

Apa, în combinație cu fibrele din legume, ajută la eliminarea toxinelor și te purifiază pe interior. Ciorbele și supele au un rol important în alimentație, iar atunci când piețele abundă de legume proaspete ar fi păcat să nu profităm.  

Din bătrâni se spune că dacă mănânci ciorbe și supe fierbinți alungi răcelile, te hidratezi și beneficiezi de multe alte avantaje. Nimic nu poate fi mai bun și mai sănătos decât amestecul acela de legume și zarzavaturi pe care îl punem în ciorbe.  

Când vine vorba despre ciorba de perișoare, de pe lista ingredientelor nu trebuie să lipsească următoarele legume: roșii, dovlecei, țelină, ardei gras, morcov și ceapă. Pătrunjelul și leușteanul sunt, de asemenea, ingrediente cheie.  

Vezi și: Secretul perişoarelor pufoase şi gustoase. Doar aşa îţi iese ciorba ca acasă

Cea mai gustoasă rețetă de ciorbă de perișoare 

Această rețetă de ciorbă de perioșoare este una clasică și simplă, dar extrem de gustoasă și sănătoasă, iar ingredientele menționate mai jos vor transforma preparatul într-unul pe măsura așteptărilor. 

Ingrediente pentru ciorbă: 

  • 3 roșii; 
  • 1 dovlecel; 
  • 1 țelină mică; 
  • 2 ardei grași; 
  • 1 morcov mare; 
  • 2 cepe; 
  • câteva oase de vită; 
  • ½ l de borș; 
  • 1 legătură pătrunjel; 
  • 1 legătură leuștean; 
  • puțină sare. 

Ingrediente pentru perișoare: 

  • 500 gr carne tocată vită; 
  • 1 ou; 
  • 1 ceapă mică; 
  • puțin pătrunjel tocat; 
  • sare; 
  • boia; 
  • Piper. 

Mod de preparare:  

  1. Se spală legumele, se taie cubulețe și se pun la fiert, alături de ardei iute, tăiat feliuțe. Dacă este pus de la început, gustul ciorbei va fi mult mai bogat; 
  2. Când legumele sunt pe jumătate fierte (cam la 15 minute după ce ai început să gătești), se adaugă perișoarele (se lasă focul mic, ca să nu se destrame perișoarele); 
  3. Când și acestea sunt fierte, se adaugă sucul de roșii, borșul sau zeama de lămâie (ele sunt folosite pentru a acri ciorba, dar ea poate fi lăsată și dulce);  
  4. După acest moment, se lasă ciorba de perișoare să dea în clocot, după care se gustă, pentru a o condimenta cu sare și piper; 
  5. Se stinge focul, se taie verdeața mărunt și se pune deasupra. 

Poftă bună! 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...