Ce fel de toamnă ne așteaptă în 2022. Prognoza până în luna noiembrie

Ioana Bucur 10.08.2022, 20:15
Ce fel de toamnă ne așteaptă în 2022. Prognoza până în luna noiembrie

Doar câteva zile ne despart de finalul verii, iar specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie au emis prima prognoză meteo pentru următoarele trei luni. Află ce fel de toamnă ne așteaptă în 2022. Meteorologii de la ANM au prezentat evoluția vremii până în luna noiembrie. Până atunci, a doua jumătate a lunii august începe cu două avertizări de fenomene meteo periculoase.

Ce fel de toamnă ne așteaptă în 2022

ANM a emis prognoza meteo pentru toamna 2022. Potrivit meteorologilor, prima săptămână a lunii septembrie va aduce temperaturi medii apropiate de cele normale pentru acea perioadă a anului.

„Mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână, în toate regiunile.

Cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă, în toată țara.”, arată prognoza ANM.

Prima lună de toamnă va continua cu o ușoară tendință de răcire, în aproape toate regiunile țării. Maximele diurne vor fi cuprinse între 19 grade (dimineața) și 22-26 de grade Celsius la amiază. Local, în județele Iași, Tulcea și Constanța vor fi șanse de ploaie.

În octombrie, temperaturile vor oscila între 12 grade la orele dimineții, și între 14 și 18 grade, la orele amiezii și spre seară.

Vremea se va răci simțitor în luna noiembrie, când valorile termice vor fi cuprinse între șapte grade dimineața, și valori între nouă și 12 grade, la nivelul amiezilor și spre seară, în jurul orei 18.

Ce fel de toamnă ne așteaptă în 2022. Prognoza până în luna noiembrie

Cod galben și cod portocaliu de vreme rea

Pentru a doua săptămână a lunii august, meteorologii de la ANM au emis două avertizări meteo de tip cod galben și cod portocaliu de vreme rea.

Codul galben este valabil de miercuri, de la ora 10.00, până joi, la ora 8.00, în judeţele Hunedoara, Alba, Sibiu, Prahova, Dâmboviţa, Giurgiu, Teleorman, Mehedinţi şi în unele zone ale judeţelor Caraş-Severin, Braşov şi Buzău.

„În Oltenia, în nordul şi vestul Munteniei, în sud-vestul Transilvaniei, precum şi în zona Carpaţilor Meridionali vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi pe alocuri vijelii şi grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor depăşi 25…35 l/mp şi izolat 40 l/mp”, au transmis meteorologii.

Administrația Națională de Meteorologie a emis și un cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată şi ploi abundente, fenomene ce vor afecta judeţele Dolj, Olt, Argeş, Vâlcea, Gorj şi parţial în judeţele Hunedoara, Alba, Sibiu, Prahova şi Dâmboviţa, până joi, la ora 03:00.

În acest interval se anunță „averse torenţiale, iar în intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, se vor înregistra cantităţi de apă de 40…50 l/mp şi pe arii restrânse de peste 70 l/mp. Acestea vor fi asociate şi cu descărcări electrice, intensificări ale vântului şi izolat grindină”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...