Avertizare ANM de ultimă oră. Codul galben de caniculă a fost prelungit, până la ce valoare urcă temperaturile maxime

Stan Filon 06.08.2022, 10:32
Avertizare ANM de ultimă oră. Codul galben de caniculă a fost prelungit, până la ce valoare urcă temperaturile maxime

Administrația Națională de Meteorologie a relungit avertizarea cod galben de caniculă! Dacă inițial aceasta era valabilă până la sfârșitul weekendului 6-7 august, iată că meteorologii au prelungit această avertizare de caniculă până marți, 9 august. În același timp însă, meteorologii atrag atenția că instabilitatea atmosferică își va face apariția masiv în țara noastră.

ANM a prelungit codul galben de caniculă

Așadar, avertizare de ultimă oră din partea meteorologilor de la Administrația Națională de Meteorologie. Aceștia au prelungit avertizarea cod galben de caniculă până marți, 9 august. Dacă până acum se aflau sub avertizare Capitala și 22 de județe, iată că acum au mai fost adăugate alte patru județe sub avertizare de caniculă.

Zonele vizate erau Capitala și județele Satu Mare, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Dolj, Mehedinți, Gorj, Alba, Bihor, Arad, Timiș, Caraș Severin, Hunedoara, Buzău, Brăila, Ialomița, Ilfov, Călărași, Giurgiu, Teleorman, Olt. La acestea au mai fost adăugate și județele Vrancea, Galați, Tulcea și Constanța. Temperaturile maxime se vor situa între 33 și 37 de grade Celsius, însă indicele temperatură-umezeală va depăși gradul critic de 80 de umități.

ANM a prelungit codul galben de canicula
ANM a prelungit codul galben de canicula

Avertizarea, valabilă și luni și marți

„Sâmbătă și duminică (6 și 7 august), valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării,  disconfortul termic va fi ridicat, iar local indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Luni și marți (8 și 9 august), valul de căldură se va restrânge spre regiunile sudice și sud-estice. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade, iar cele minime nu vor coborî sub 18…21 de grade”, anunță Administrația Națională de Meteorologie.

În același timp, meteorologii avertizează asupra instabilității atmosferice care se va instala în România, chiar din acest weekend. Aceasta va crește în intensitate și seva întinde pe arii mai mari, începând de săptămâna viitoare, după cum spun meteorologii.

„Sâmbătă și duminică vor fi perioade scurte și pe arii restrânse cu manifestări de instabilitate atmosferică. La începutul săptămânii viitoare, instabilitatea atmosferică se va accentua și se va manifesta pe arii mai extinse în jumătatea de nord-vest a teritoriului”.

În Capitală, canicula persistă, iar luni şi marţi (8 şi 9 august) se va intensifica uşor. Disconfortul termic se va menţine ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. În general temperaturile maxime vor fi de 34…36 de grade celsius, pe când cele minime nu vor coborî sub 19…21 de grade.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...