Ce este programul Visa Waiver și cum îi ajută pe românii care merg în SUA. Ce au stabilit Iohannis și Trump legat de acest subiect

Stefan Daniel 21.08.2019, 11:48
Ce este programul Visa Waiver și cum îi ajută pe românii care merg în SUA. Ce au stabilit Iohannis și Trump legat de acest subiect

Programul Visa Waiver este foarte important pentru cetățenii români care merg în Statele Unite. Președintele României, Klaus Iohannis, a mers în SUA unde s-a întâlnit cu omologul său, Donald Trump, la Casa Albă, unde au adoptat o declarație comună benefică pentru viitorul relațiilor diplomatice dintre țara noastră și SUA. Iohannis a abordat și subiectul vizelor și a avut o discuție pe marginea acestui subiect, un subiect care este foarte sensibil pentru americani și pentru Trump, în mod particular.

Ce este Visa Waiver și de ce le-ar fi util românilor

Ce este programul Visa Waiver și cum îi ajută pe românii care merg în SUA. Ce au stabilit Iohannis și Trump legat de acest subiect
Klaus Iohannis și Donald Trump au avut iar o întrevedere diplomatică la Casa Albă

Știm deja cu toții că Donald Trump este, probabil, cel mai sever președinte când vine vorba de problema imigrației. Orice discuție care abordează acest subiect poate fi ca o Cutie a Pandorei pentru Trump, dar România nu se află pe lista neagră a președintelui american, deci încă avem o șansă.

Programul Visa Waiver este un program guvernamental american care permite cetățenilor anumitor state să călătorească pe teritoriile americane în scop turistic, de afaceri sau de tranzit fără viză, dar doar pentru o perioadă de 90 de zile.

Această regulă se aplică și teritoriilor americane din Puerto Rico, Insulelor Virgine și altele extracontinentale. În acest moment, doar câteva țări sunt eligibile pentru acest program și doar cetățenii canadieni au voie să intre în SUA fără viză.

Ce au stabilit Iohannis și Trump în legătură cu programul Visa Waiver

Ce este programul Visa Waiver și cum îi ajută pe românii care merg în SUA. Ce au stabilit Iohannis și Trump legat de acest subiect
Iohannis și Trump au adoptat o declarație comună care întărește Parteneriatul Strategic dintre cele două state pe care le reprezintă

Pe lângă multe alte aspecte importante care intensifică Parteneriatul Strategic româno-american, președintele României a discutat și problema viselor, însă, în cadrul conferinței de presă ulterioară întrevederii cu omologul său, Iohannis a lăsat de înțeles că problema a rămas tot la nivelul de simple discuții și promisiuni.

„Un loc important în discuție l-a ocupat și relația economică bilaterală, unde trebuie făcut mai mult, atât în ce privește comerțul, cât și investițiile. Este important să găsim noi domenii de extindere a cooperării economice în domenii precum energie, cyber sau industria apărării.

De altfel, cu ocazia vizitei, a fost semnat un Memorandum de Înțelegere între cele două guverne privind tehnologia 5G, având în vedere importanța securității rețelelor de comunicații wireless de generația a cincea pentru asigurarea prosperității, dar și a securității naționale.

Am discutat și despre admiterea României în programul Visa Waiver, foarte importantă pentru toți cetățenii români.

Am remarcat, totodată, reiterarea sprijinului clar al Președintelui Trump pentru eforturile mele de apărare a statului de drept și a luptei împotriva corupției din România”, a declarat Klaus Iohannis.

Acesta este doar un fragment din declarația sa de presă. O poți citi în întregime AICI.

Cum pot pierde românii dreptul la Visa Waiver, chiar dacă România devine țară eligibilă pentru acest program

Chiar dacă țara noastră o să devină eligibilă pentru Visa Waiver, tot există riscul pentru unii români să nu mai beneficieze de dreptul de a călători în SUA fără viză.

Conform regulamentului în vigoare, persoanele care au călătorit anterior, chiar și o singură dată în Irak, Iran, Libia, Coreea de Nord, Somalia, Sudan, Siria sau Yemen, pierd eligibilitatea pentru Visa Waiver. Americanii n-au deloc încredere în aceste state și nici în persoanele care călătoresc acolo.

Singurii cetățeni care pot să meargă în acele țări și să poată intra apoi în SUA fără viză sunt cadrele militare, diplomații, jurnaliștii, oamenii care lucrează în scop umanitar și anumiți oameni de afaceri.

Ce țări sunt eligibile pentru programul Visa Waiver

În prezent, în acest program sunt admise 38 de state: Andora, Austria, Australia, Belgia, Brunei, Chile, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Italia, Japonia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Monaco, Olanda, Noua Zeelandă, Norvegia, Portugalia, San Marino, Singapore, Slovacia, Slovenia, Coreea de Sud, Spania, Suedia, Elveția, Taiwan și Marea Britanie.

Pe lista de așteptare, deci țările care sunt pe drumul cel bun către Visa Waiver sunt nouă țări: Argentina, Brazilia, Bulgaria, Cipru, Israel, Polonia, România, Turcia, Uruguay.

Unul dintre criteriile de eligibilitate implică și ca țara respectivă să aibă o economie dezvoltată sau în curs de dezvoltare, cu rezultate bune reale.

Vezi aici și ce trebuie să facă românii din Marea Britanie, după Brexit

Urmăriți Impact.ro și pe