Ce este impozitul specific și cine trebuie să îl plătească în 2022. Model de calcul

Emanuela Pană 26.08.2022, 14:49
Ce este impozitul specific și cine trebuie să îl plătească în 2022. Model de calcul

Ce este impozitul specific și cine trebuie să îl plătească în 2022. Intrată în vigoare la 1 ianuarie 2017, Legea 170/2016 privind impozitul specific unor activităţi, mai cunoscută ca Legea HoReCa, a adus schimbări importante în domeniul impozitării activităților hoteliere de restaurant, bar, cafenele sau catering. Ce este și cum se calculează impozitul specific, afli în continuare.

Ce este impozitul specific și cine trebuie să îl plătească în 2022

Începând cu 1 ianuarie 2017, activitatea companiilor care desfășoară activități în domeniul HoReCa a fost impozitată diferit prin implementarea Legii 170/2016 privind impozitul specific – „Legea HoReCa“. Acesta se calculează în funcție de câteva variabile, ca de exemplu suprafața locației respective, rangul localităţii sau sezonalitatea.

Toate societățile care au înscrise în actul constitutiv, ca activităţi principale sau secundare, una sau mai multe activităţi prevăzute de opt coduri CAEN din domeniile turistic, hotelier, restaurante, baruri și alimentație publică dotorează impozit specific. Cele opt coduri CAEN menționate în lege sunt:

  • 510 – „Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare“;
  • 5520 – „Facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată“;
  • 5530 – „Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere“;
  • 5590 – „Alte servicii de cazare“;
  • 5610 – „Restaurante“;
  • 5621 – „Activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente“;
  • 5629 – „Alte servicii de alimentaţie n.c.a.“;
  • 5630 – „Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor“.

De precizat că impozitul specific se aplică operatorilor economici care desfășoară numai aceste activități economice. Așadar, orice altă factură care are la bază un alt cod CAEN întoarce firma la impozit pe profit, întrucât legiuitorul nu a reglementat și corespondența cu plătitorii de impozit pe veniturile microîntreprinderii. Un alt aspect important este că o societatea care datorează impozit specific nu mai trebuie să plătească și impozit pe venit.

Cui se adreseaza Legea 170/2016?

Legea 170/2016 sau „Legea HoReCa“ se adresează:

  • Hotelurilor;
  • Restaurantelor;
  • Barurilor&cafenelelor;
  • Altor societăți care au codurile CAEN menționate în lege.

Cine plătește impozitul specific?

Firmele care îndeplinesc condițiile de mai jos sunt cele care trebuie să plătească impozitul specific:

  • desfășoară doar activități menționate de codurile CAEN de mai sus (potrivit legii);
  • nu se află în stare de lichidare (potrivit legii);
  • nu este microîntreprindere.

Cum se calculează impozitul specific?

Modalități de calcul ale impozitului specific:

  1. se calculează pe fiecare punct de lucru al societății și se însumează aceste valori;
  2. la societățile care desfășoară mai multe activități (dintre cele menționate mai sus), impozitul specific se calculează prin însumarea impozitelor specifice datorate pe fiecare cod CAEN (de pildă, o firmă care are cazare și restaurant plătește impozit specific pe fiecare dintre cele două activități, pe fiecare punct de lucru), notează contconsulting.ro.

Exemplu de calcul:

Un restaurant de 80 de metri patrați din Brașov (Centrul Vechi)

Conform formulei din anexa 1 a legii 170/2016:

IS = K*(x+y*q)*z, unde:

K – 1400, valoarea impozitului standard;

x – variabilă în funcție de rangul localității (în cazul Brașovului este 15), valorile se găsesc în anexele legii;

y – variabilă în funcție de suprafața utilă comercială/de servire/de desfășurare a activității (în cazul de față valoarea este 16), valorile se găsesc în anexele legii;

z – coeficient de sezonalitate (0,45 în cazul de față), valorile se găsesc în anexele legii;

q – 0,9 și reprezintă coeficient de ajustare.

Impozitul specific este: IS = 1400*(15+16*0,9)*0,45 = 18522 RON/an și se va plăti în două tranșe semestriale.

Când se plătește impozitul specific?

Impozitul specific se plătește în două tranșe semestriale, până la data de 25 a semestrului următor celui încheiat (25 iulie și 25 ianuarie).

Ce este impozitul specific
Cand se plateste impozitul specific

Reguli generale de aplicare a impozitului specific unor activităţi

„(1) Contribuabilii care se înfiinţează în cursul anului, inclusiv contribuabilii nou-înfiinţaţi ca efect al unor operaţiuni de reorganizare efectuate potrivit legii, şi care au înscrisă în actele constitutive, ca activitate principală sau secundară, una dintre activităţile corespunzătoare codurilor CAEN prevăzute la art. 1 plătesc impozitul specific, începând cu anul următor înfiinţării, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la art. 3.

(2) Persoanele juridice române nu mai aplică acest sistem de impunere începând cu anul următor anului în care nu mai îndeplinesc una dintre condiţiile prevăzute la art. 3, cu excepţiile prevăzute de prezenta lege.

(3) Contribuabilii care au mai multe unităţi determină impozitul specific anual prin însumarea impozitului specific aferent fiecărei unităţi, calculat conform formulei stabilite în anexa corespunzătoare codului CAEN.

(4) Contribuabilii care desfăşoară mai multe activităţi cu codurile CAEN prevăzute la art. 1, cu excepţia celor care desfăşoară activităţi prin intermediul unui complex hotelier, determină impozitul specific prin însumarea impozitului stabilit potrivit art. 6, pentru fiecare activitate desfăşurată.

(5) În situaţia în care intervin modificări datorate începerii/încetării unei activităţi corespunzătoare codurilor CAEN prevăzute la art. 1 sau intervine modificarea suprafeţelor aferente desfăşurării fiecărei activităţi, începând cu semestrul următor acestor modificări, contribuabilii recalculează, în mod corespunzător, impozitul specific aferent perioadei rămase din an/perioadei din anul calendaristic pentru care contribuabilul a existat, prin împărţirea impozitului specific anual la 365 de zile calendaristice şi înmulţirea cu numărul de zile aferent perioadei rămase din an/perioadei din anul calendaristic pentru care contribuabilul a existat.

(6) În situaţia în care se înfiinţează o nouă unitate cu activităţi corespunzătoare codurilor CAEN prevăzute la art. 1, începând cu semestrul următor, contribuabilii recalculează, în mod corespunzător, impozitul specific aferent perioadei rămase din an potrivit prevederilor alin. (5).

(7) În situaţia în care un sat, o comună sau o staţiune turistică de interes local dobândeşte statutul de staţiune turistică de interes naţional, contribuabilii stabiliţi în aria de administrare a acesteia vor plăti impozitul specific la nivelul stabilit pentru sate/comune/staţiuni de interes local pentru încă 3 ani de la dobândirea statutului de staţiune turistică de interes naţional“, se arată în art. 5 din lege.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...